Industrielever på Carlsund har ljus framtid

Inte många gymnasister har säkra jobb direkt efter studentexamen. För dem som går industriprogrammet är dock möjligheterna stora.

Julia Stenberg och Christoffer Hermansson är två av eleverna som går ut industriprogrammet i vår. Deras jobbmöjligheter ser goda ut.

Julia Stenberg och Christoffer Hermansson är två av eleverna som går ut industriprogrammet i vår. Deras jobbmöjligheter ser goda ut.

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2020-04-15 08:00

För bara några år sedan hotades industriprogrammet av nedläggning. Detta samtidigt som de lokala företagen led brist på yrkesfolk. Ett nytt och intensivare samarbete mellan företag och skola ändrade på det. 
– Det verkar som budskapet om stora jobbmöjligheter efter skolan nått ut. I år har vi tio elever i trean, 18 i tvåan och lika många i ettan. Det är bra för ett program som för inte så länge sedan knappt hade några sökande, säger Per Larsson, lärare på industriprogrammet på Carlsunds utbildningscentrum.

Bland det som ändrats är att praktiken utökats. I ettan gör eleverna praktik två veckor på ett företag. I tvåan på tre olika företag, med cirka sex veckor på varje. Här har de möjlighet att se vilken inriktning som passar dem bäst. I trean är det vanligast att eleven praktiserar på ett och samma företag hela året. Varannan vecka där och varannan vecka i skolan.

Trean Julia Stenbergs praktikplats är Bröderna Carlsson på Vintergatan.
–  Jag arbetar där på alla lov redan och är lovad jobb efter skolan, säger hon.

Klasskompisen Christoffer Hermansson praktiserar på Ventilteknik i Motala. 
– Jag har sommarjobb klart där och sedan fortsättning om det finns tillräckligt med jobb, säger Christoffer som precis som Julia redan nu feriearbetar på sin praktikplats.

– Det är ett otroligt riv efter industrieleverna. Några får jobberbjudanden redan när de går i tvåan, berättar lärare Larsson.

Julia och Christoffer trivdes direkt på industriprogrammet.
– Det är en bra klass och bra lärare, intressant och roligt. Maskinerna på skolan är äldre än på praktikplatserna, men grunderna samma. 

Båda gillar att jobba praktiskt, vilket de tycker att de har nytta av i verkstadsutbildningen.
–  Jag gillar att skruva på moppar och crossar, säger Christoffer. 

Julia är ibland med och mekar tillsammans med sin pappa som är bilmekaniker.
–  Och så är det mycket praktiskt med hästarna i stallet.

De teoretiska ämnena ligger dem inte lika varmt om hjärtat.
– De är väl inga höjdare, men något man måste anstränga sig för att ta sig igenom, säger Christoffer.

 – Jo, men det ska bli skönt att få börja jobba, säger Julia.

Industriarbete i Motala var tidigare ofta synonymt med monteringsarbeten. 
– Sådana finns inte kvar på samma vis. Nu handlar det om mer kvalificerat arbete. Företagarna vill ha folk med kunskap och intresse som kan ta egna initiativ, säger Per Larsson.

Karta: Carlsund utbildningscentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!