Kåre Friberg (M) är dömd i hovrätten för våldtäkt och grov fridskränkning till 2,5 års fängelse. Just nu överväger han om domen ska överklagas, men innan allt är rättsligt avgjort har Friberg meddelat att han inte tänker ta ställning till uppmaningen att avgå som kommunalråd.
Det får nu politikerna i Motala att agera. Kommunstyrelsen har ställt sig bakom en skrivelse till Sveriges kommuner och regioner, SKR, där man föreslår att SKR tar initiativ till en ändring av kommunallagen vad gäller möjligheten att plocka bort förtroendevalda från deras uppdrag.
– Det här är något som irriterat oss alla. Det ska inte kunna gå till på det här sättet. Man ska inte kunna kapa en post. Men när man skrev kommunallagen har man aldrig tänkt på att den här situationen skulle uppstå, säger kommunalråd Kenneth Söderman (L).
Oppositionens Elias Georges (S) håller med och menar att en lagändring är viktig med tanke på medborgarna förtroende för politikerna.
– Det känns märkligt att en dömd brottsling enligt lag skulle kunna komma tillbaka på sin post om straffet inte når en viss nivå, säger han.
Det Georges syftar på är att kommunallagen kräver att minimistraffet för brottet som politikern döms till måste vara minst två år för att denne ska kunna avsättas. I Fribergs fall gäller det våldtäktsbrottet, men inte grov kvinnofridskränkning.
Är inte situationen i Motala ganska unik. Behövs det verkligen en ändring av lagen?
– Vi tror kanske inte att det kommer att bli en lagändring nu direkt bara utifrån den här situationen som vi har nu. Men kommunallagen görs om med jämna mellanrum och då tycker vi att man även ska ta det här i beaktande, säger Söderman.
Lena Westerlund (S) menar att SKR också behöver se över situationen med politiska vildar i nämnder och kommunstyrelser.
– Man skulle behöva titta på hur man ska hantera läget när partierna inte längre har förtroende för de personer som sitter på posterna. I fullmäktige är man vald av folket, där är det en sak med vildar. Men i nämnderna väljs man av partierna, säger hon.
Kommunallagens intention är att partierna inte ska kunna plocka bort politiker som har avvikande åsikter. Finns det inte en risk annars att man tvingas att alltid följa partilinjen och inte vågar ha avvikande åsikter?
– Det är väl en fråga hur man löser det juridiskt, men det behöver ses över i alla fall, säger Westerlund.