Brist på yrkesfolk - nu ändrar kommunen sina riktlinjer

Motala har länge haft en målsättning om 66 procent förskollärare i verksamheterna. Men bristen på utbildad personal får nu bildningsnämnden att ändra riktlinjen.

Personalbrist gör att kommunen ändrar sina utbildningskrav i förskolan.

Personalbrist gör att kommunen ändrar sina utbildningskrav i förskolan.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Motala kommun2020-04-21 06:00

I många år har Motala kommun, liksom flera andra kommuner i landet, haft en målsättning om att 66 procent av personalen inom förskolan ska vara utbildade förskollärare. Men nu ändrar man riktlinjen.

– Vi ser en utveckling där det blir svårare och svårare att få tag i behöriga förskollärare. Därför ändrar vi nu riktlinjen så att det ska vara att det inom varje enhet och under varje förskolechef ska vara som mål att det finns 50 procent förskollärare, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

Den nya riktlinjen innebär också att rektorerna får möjlighet att omfördela personal inom de förskolor som ingår i enheten.

– Om en förskola har 100 procent behörig personal och den andra noll procent så kan man förflytta personal, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

Han säger att en sådan förflyttning i första hand ska ske på frivillig basis, men om det inte fungerar kan man komma att göra omfördelningar ändå utifrån att man som arbetsgivare leder och fördelar arbetet.

– Men vi vill helst att det sker frivilligt och vi har tagit fram de här riktlinjerna i dialog med facken, säger Per-Arne Sterner.

I Motala ser man också över om det kan finnas andra yrkesgrupper som skulle kunna vara aktuella inom förskolan. 

– Det är svårt i dag att få tag i barnskötare också, säger Per-Arne Sterner.

Enligt Mark Henriksson ändras riktlinjerna för att öka likvärdigheten inom förskolan.

– Det handlar om att ha rätt kompentens på rätt ställen och att anpassa oss efter hur verkligheten ser ut, säger han.

Kan man se det som att ni nu sänker utbildningskraven inom förskolan?

– Vi vill snarare se det som att vi anpassar oss efter omständigheterna, säger Mark Henriksson.

I samband med att bildningsnämnden beslutade om de nya riktlinjerna för den egna verksamheten ändrade man också i regelverket för den som ansöker om att få starta en ny friförskola i kommunen. Där har det tidigare stått att man kräver att 2/3 av personalen är utbildade förskollärare. Det tas nu bort eftersom kommunen inte själv kan uppfylla det kravet. 

– Vi kan inte ställa krav på andra aktörer som vi inte själva lever upp till, säger Mark Henriksson.

I riktlinjerna för friförskolor skärps också kommunens krav på att den som vill starta friförskola är lämplig. Den ändringen görs utifrån ändringar i skollagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!