Beslut om trädfällning i Varamon upprör

Kommunens planerade trädfällning i norra Varamon ifrågasätts av Naturskyddsföreningen i Motala. De vill veta hur man kommit fram till beslutet och vem som tagit det.

Rolf Ström, Naturskyddsföreningen i Motala, ifrågasätter Motala kommuns beslut att ta ner tallar i norra Varamon.

Rolf Ström, Naturskyddsföreningen i Motala, ifrågasätter Motala kommuns beslut att ta ner tallar i norra Varamon.

Foto: Sofia Axelsson

Motala kommun2020-06-14 18:00

Såväl privatpersoner som Naturskyddsföreningen oroas över trädfällningen och har därför vänt sig till kommunen med frågeställningar. Föreningens styrelse framhåller i ett brev till KS att det skulle innebära stor skada i den oexploaterade strandnaturen. De skriver bland annat:

"Här, finner vi ett stort antal tallar och nästan alla björkar markerade att fällas. Enligt kommunens hemsida anges att det är ganska många tallar som är sjuka och döda. Man påstår att det efter en besiktning visar att flera träd står för nära varandra och att några är döda eller har drabbats av röta. Man säger sig ha funnit ett stort antal träd som bär på svampsmitta och att många träd skadats av åverkan från människor", skriver de och fortsätter:
"Vår bedömning är att många av tallarna är 150-200 år, där en tall som lutar 45 grader bör tas ner av säkerhetsskäl. Resten kan och bör stå kvar. Det finns ingen anledning att gallra i detta område. Om det vore så skulle ju kommunen lika gärna ta ner vartenda träd för att vara på den säkra sidan. Vi anser att alla träd och inte enbart marklovspliktiga träd måste få stå kvar orörda".

– Vi kände inte till vad kommunen planerade. Vi är upprörda, förvånade och vi tycker inte att det här ser okej ut. Det känns inte som att det är seriöst upplagt och avstämt, säger styrelseledamot Rolf Ström.

Han menar att föreningens bedömning är att träden inte är sjuka och därför vill man ha svar på vad kommunen har använt sig av för metoder för att avgöra detta. 

– När man har haft arbetsgrupp, har det funnits tillräckligt med bredd och kompetens? Man hänvisar till ett externt företag som bedömt trädens hälsa, storlek och placering. Det är det vi är kritiska till, säger Rolf Ström.

Han framhåller också att de gamla tallarna präglar Varamon med sin karaktär. Motala kommun, menar han, borde öppet ha samrått med fler i ärendet, både medborgare och Naturskyddsföreningen.

– Vi är Sveriges största miljöförening och de vet att vi har både kunskapen och jobbar aktivt. Men det här berör ju alla Motalabor.

Föreningen har också synpunkter på att kommunen märkt ut fastighetsgränser och stigar upp mot Varamovägen och Nyckelpigespåret. Det finns en oro för andra åtgärder, som till exempel att anlägga en gångväg på strandvallen. 

"Området får inte betraktas som en park i staden", skriver de.

Men har ni hört talas om några sådana planer där?

– Nej, men här måste det finnas legitima beslut, man ska ha medborgarnas förtroende och det står vi för och det är våra värderingar. Man ska inte ta några förhastade beslut på vårt landskap, det som berör allemansrätten, säger Rolf Ström.

Naturskyddsföreningen uppmanar nu Kommunstyrelsen att omgående stoppa planerade åtgärder.

I nuläget vill inte Motala kommun svara på några frågor om vilken metod som använts för att bedöma att träden i norra Varamon är sjuka, eller vem som tagit beslut i frågan. Inte heller varför frågan inte kommunicerats med medborgarna.

Monica Blomqvist Kemi, kommunikatör vid gemensam kommunförvaltning, skriver i ett mail:

"Hanna Hammarlund, verksamhetschef inom kommunledningen har fått i uppdrag att skriva fram ett svar till kommunstyrelsen till den 16 juni. Kommunen vill avvakta att kommentera hur vi ställer oss till skrivelsen tills kommunstyrelsen tagit beslut och enats om svaret till Naturskyddsföreningen".

Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen Motala är en lokal förening (krets) med en egen styrelse.

Kretsen har över 600 medlemmar.

Naturskyddsföreningen i Sverige bildades 1909 och har växt till den största miljöorganisation i Sverige. De ser som sin uppgift att driva viktiga natur- och miljöfrågor lokalt, regionalt, nationellt och globalt.

I Sverige har Naturskyddsföreningen över 200 000 medlemmar.

Källa: Föreningens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!