Underhållet av kommunens vägar och fastigheter är eftersatt. Det har också visat sig saknas ungefär 70 miljoner kronor till gatubelysningen där problemen varit så stora att belysningsstolpar rostat sönder och fallit omkull. När vi nyligen skrev om problemen var samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M) bekymrad och ville se åtgärder. Hon var då beredd att öppna upp för att öka summan om tre miljoner per år för insatser:
– Jag ser inget hinder för att vi framöver skulle öka den summan. Men det beror ju på hur behoven ser ut, sa hon då.
Behoven är klarlagda genom en stor kartläggning. Men efter en larmrapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, om hur eftersatt underhållet generellt är i svenska kommuner är nämnden osäker på hur man framöver ska prioritera.
– Vi har ett eftersatt underhåll, men vi behöver mycket mer information om hur det totala behovet ser ut för alla våra tekniska anläggningar, säger Caroline Unéus och nämner vägar, broar, räcken, murar och gatubelysning som exempel.
Hon menar att man behöver skaffa sig lika bra kunskaper om de övriga anläggningstyperna som av gatlamporna.
– När vi har det så kan vi värdera informationen och göra prioriteringar, säger hon.
Den tidigare tekniska nämnden satte en plan för gatubelysningen, men den hålls inte. Nu menar samhällsbyggnadsnämnden att de inte kan följa en plan som de ärvt. Framför allt inte när det kan finnas andra, ännu mer akuta behov.
– Det behöver göras en total inventering och sedan måste vi börja med det som är mest akut att åtgärda ur säkerhetsperspektiv. Men vi måste ha en helhetsbild först så att vi vet att vi gör rätt prioriteringar, säger Caroline Unéus.
När tror ni att ni har helhetsbilden över situationen?
– Vi kommer kanske inte kunna gå på djupet med allt. Men broarna har vi förstått kan vara angeläget att komma igång med. Men vi får göra en värdering av vilka områden som man ska börja med, säger Caroline Unéus.
Hon säger vidare att när det gäller gatubelysningen vill nämnden också se över de insatser som planeras så att de harmonierar med politikernas strävan efter ökad trygghet.
– I dag är belysningen satt för att lysa på vägen, men vi tycker att man måste förbättra situationen exempelvis på trottoarer. Man måste få in trygghetsaspekten mer, säger Caroline Unéus.