40-talet friska barn hålls hemma från skolan

Kommunen uppskattar att ett 40-tal friska barn hålls hemma från skolan på grund av coronasmittan. Anmälningar till socialtjänsten har gjorts.

Kommunen uppskattar att ett 40-tal friska barn hålls hemma från skolan på grund av coronasmittan

Kommunen uppskattar att ett 40-tal friska barn hålls hemma från skolan på grund av coronasmittan

Foto: MVT arkiv, Mostphotos

Motala kommun2020-04-24 13:10

Kommunen har sedan ungefär en månad tillbaka stränga regler om att grundskolebarn som uppvisar sjukdoms- eller förkylningssymtom ska hållas hemma. När man nu gått igenom statistiken visar det sig dock att ett 40-tal barn som sannolikt är friska hålls hemma av sina vårdnadshavare.

– Det är skolplikt i Sverige. Vi försöker att hantera det här och rektorerna arbetar aktivt för att alla elever ska komma tillbaka till skolan igen, säger biträdande bildningschef Ulrika Stålknapp.

40-talet elever låter mycket, vad säger ni om det?

– Vi har inte värderat den siffran, säger Ulrika Stålknapp.

I fem av fallen kan kommunen säga att det finns underliggande sjukdomar som gör att föräldrarna håller sina barn hemma. Det kan vara fler, men det är i så fall elever där vårdnadshavarna inte delgett skolan att barnen har sjukdomar.

– Det är samma sak för dem som för alla elever och medarbetare, vi uppmanar dem att ta kontakt med behandlande läkare för att få råd och en bedömning hur man ska hantera situationen, säger Ulrika Stålknapp.

Det 40-tal barn som i dag bedöms hållas hemma har dock varit fler tidigare. Hur många fler som totalt bedömts ha hållits hemma har Ulrika Stålknapp i dag igen statistik över, men hon konstaterar att det arbete som rektorerna gjort har fått viss effekt.

Det är skolplikt i Sverige. Hur hanterar ni den här situationen?

– De här eleverna är anmälda som frånvarande och vi har en situation där man ska anmäla frånvaro vid symtom och upplevd sjukdom. Här handlar det ju om en oro, säger Ulrika Stålknapp och fortsätter:

– Samtidigt har vi ett läge där vi har en ökad frånvaro eftersom man ska vara hemma även med milda symtom och därför har vi ett arbetssätt där man ordnar uppgifter och försöker arbeta så att även de som är hemma är delaktiga i undervisningen.

I ett par av fallen har kommunen valt att göra orosanmälningar till socialtjänsten.

– Det är individuella bedömningar som görs. Vi är skyldiga att anmäla om vi upplever att det inte är bra för barnet och att det kan fara illa, säger Ulrika Stålknapp som dock inte kan gå in mer på de specifika ärendena eller vad som föranlett anmälningar i just dessa fall.

Ni har möjlighet att gå så långt att ni ansöker om vite om man håller barn hemma. Kan det bli så?

– Vi har inte fört några sådana diskussioner i dagsläget, säger Ulrika Stålknapp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!