Nu ska all textil sorteras och återvinnas

Slänger du din gamla T-shirt i soporna? Det får du inte längre. Den ska till insamling. Kommunen jobbar för fullt för att klara jobbet.

Än så länge står boxarna från de två företag som samlar in textil på Tuddarp kvar. Men i samband med nya lagen om textilinsamling kommer kommunen byta företag för att få en och samma som tar allt, både återbruk och återvinning.

Än så länge står boxarna från de två företag som samlar in textil på Tuddarp kvar. Men i samband med nya lagen om textilinsamling kommer kommunen byta företag för att få en och samma som tar allt, både återbruk och återvinning.

Foto: Lillian Andersson

Motala / Vadstena2025-02-26 07:20

190 ton. Så mycket textilavfall slänger invånarna i Motala och Vadstena kommun under ett år.

– Enligt Naturvårdsverket slänger vi i snitt åtta kilo kläder per person varje år, säger Sophi Sjöberg, handläggare på kommunens avfallsenhet.

undefined
Textilavfall ska lämnas i väl ihopknutna påsar. Återbrukbara textiler som läggs i öppna kassar eller säckar riskerar att smutsiga och mögliga och kan då inte återbrukas.

Från årsskiftet gäller nya regler. Nu ska all textil lämnas till återvinning och återbruk.

Hur vet jag vad som ska lämnas som textilavfall?

– Allt som består av textil. Kläder och andra tyger, men också tygskor, väskor av textil med mera, säger Sjöberg.

Enkelt sagt är textil nästan allt som är vävt, stickat eller tovat, oavsett naturmaterial eller inte.

Ska jag lämna in trasiga strumpbyxor och fleecetröjan också?

– Det är bättre att lägga det i textilavfall och låta sorteringsanläggningen avgöra. Det som inte är textil kommer gå till energiåtervinning.

undefined
Att tänker till i tidigt stadium och kanske inte köpa nya kläder om man inte måste, är ett sätt att minska avfallet menar Ellen Wetterberg.

Även trasiga och smutsiga textilier?

– Ja. Men det är bra om det är torrt så att det inte blir mögel och fukt som förstör annat som lagts i boxen, säger kollegan Ellen Wetterberg.

Hon tillägger att det går att lämna blöta textilier också men att det då är extra viktigt att de läggs i väl förslutna påsar.

Men detta ska in lämnas till textilinsamling:

Täcken, kuddar, större mattor och resväskor ska till energiåtervinning.

Tygbitar, tillskärningsrester, garnnystan ska till energiåtervinning.

Textil med olja, färg eller lösningsmedel sorteras som farligt avfall.

Allt textilavfall kommer att köras till sorteringsanläggningar. Det som är helt och rent går vidare till återbruk. Genom fiberåtervinning kan tyger bli nya tyger. Och det som är trasigt och smutsigt kan bli isolering i bilar eller till trasor inom industrin bland annat.

undefined
Vad är textilsopor? Kläder, gardiner och sänglinne bland annat. Skor är bara textilsopor om de är till största delen gjorda av tyg.

Wetterberg och Sjöberg förklarar att det är kommunerna är ansvariga för insamlingen. Och som det ser ut idag finns det två företag som har insamlingsboxar på återvinningscentralerna och på alla mindre återvinningsstationer.

– Men de kommer inte ha kvar sina boxar hos oss. Vi har istället en ny upphandling på gång så vi kan få en aktör som är villiga att ta allt, säger Sjöberg.

Orsaken till det är att genom att ha en aktör kan de samla in allt textilavfall utan att man som privatperson behöver sortera.

– Man lägger det bara i påsar som man knyter ihop väl innan man lägger dem i boxarna, säger Sjöberg.

undefined
"Enligt Naturvårdsverket slänger vi i snitt åtta kilo kläder per person varje år", säger Sophi Sjöberg, handläggare på avfallsenheten på Motala kommun.

Gäller nya lagen för alla?

– Nya lagstiftningen gäller för både hushåll och verksamheter, säger Wetterberg.

Experternas råd

Innan någon stoppar den gamla T-shirten, tillsammans med diverse annan textil, i plastpåsar och knyter åt ordentligt vill de båda experterna lämna några råd.

I första hand vill Sjöberg och Wetterberg värna återbruk och rekommenderar alla att lämna användbara kläder, gardiner med mera till second-hand-organisationer.

– Det viktigaste är att man inte lägger textil i restavfall, säger Sjöberg.

– Och att man tänker till i tidigt stadium så det inte blir avfall, säger Wetterberg och tipsar om att till exempel bara köpa kläder när man verkligen behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!