Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. När väljarna plockar valsedlar på väg in i vallokalen ska de inte längre kunna observeras av andra. Det ska finnas skärmar runt lådorna med partiernas valsedlar.

– Vi fick en förfrågan från kommunkansliet om vi kunde göra något här, berättar Elis Bergeling som är yrkeslärare på hantverksprogrammet finsnickeri på Dackeskolan i Mjölby.

Eleverna började med att göra en prototyp som fick klartecken efter justeringar: Två stycken tvådelade träskivor som är ställbara i bredd efter hur stora lådor med valsedlar som krävs. De kan vridas i vinkel med hjälp av gångjärn och skyddar valsedlarna åt tre håll.

Artikelbild

| Skärmarna får björkfaner. Gustav Grahn, Simon Berggren och Mikiole Mehari.

– De ska bli 44 skärmar som vi sågar, fräser och fixar radie på kanterna, förklarar Gustav Grahn som är en av tre snickarelever som håller på med produktionen.

Materialet är MDF-skivor, som förses med björkfaner som han och de båda andra eleverna Simon Berggren och Mikiele Mehari ska limma på varje skiva. Så prototypen som står på ett av arbetsborden i skolans snickerilokal säger inte hela sanningen.

Det är inte helt ovanligt att skolan får beställningar. Tidigare har elever inrett kommunens "kunskapstrailer" som används vid olika näringslivs- och utbildningsevent.

I andra änden av snickeriet håller andra elever på att tillverka vackra och funktionella föremål.

Artikelbild

| Elever på finsnickeriprogrammet på Dackeskolan bygger skärmar till vallokalerna i Mjölby. Gustav Grahn sågar till skivorna.

– Snickeriföretag i trakten hör av sig och frågar efter praktikanter. Någon svårighet att få jobb efter gymnasiet är det inte för de här eleverna, säger Elis Bergeling.