En chokladmättad vindil kan möta resenärer som stiger av tåget i Mjölby. Eller en tydlig lukt av smörkola och karamell. Jo, det tillverkas smaksättare inne i kvarteret. Lastbilar levererar socker och andra råvaror. Andra lämnar med färdiga produkter. Flera hundra recept används till en mycket varierad produktion. Vissa leveranser är små, andra är jättestora och sker med tankbil. Gemensamt är att de är beställda och utprovade ihop med kunden. Alla ASM:s produkter har andra varumärken när de når oss godissugna konsumenter eller i kön till glasskiosken.
Glassen du köper kan innehålla upp till fyra produkter från ASM. Innanför chokladöverdraget kan det vara ytterligare coating. Utanpå överdraget kan det finnas flarn av mandel, knäck eller frukt. I mitten av glassen kan det finnas en insprängd swirl eller rippel av till exempel kolakräm. Ursäkta svengelskan.
Förutom i glass är det bakverk, mejeriprodukter och godis som innehåller företagets produkter.
– Vi är starkt specialiserade och kundorienterade. Andra fabriker specialiserar sig på choklad, eller kola. Vår styrka är att ha en diversifierad produktion, säger ASM Foods belgiske vd Sven Pieters.
Han är helt ny på posten, men inte ny i schweiziska koncernen Barry Callebaut. Samma dag som han och platschefen Hans Nycander tar emot och visar runt i fabriken ska han på kurs och lära sig mer om svensk mentalitet och kultur. Redan har han fått klart för sig vad "swedish fika break" innebär.
– Vår fabrik är inte som andra. Det är inget repetitivt arbete. Det personliga engagemanget och delaktigheten är viktig, menar Hans Nycander.
Medarbetarna i produktionen jobbar i team. Anders Johansson är lagkapten inne på den vattenbaserade produktionsdelen. Han är noga med att han inte är arbetsledare. Han är operatör och jobbar även i produktionen, men varje skift på sju åtta personer har en lagkapten som ser till att alla moment fungerar.
I en stor rostfri högtrycksgryta blandas en kolamassa. Emelie Hagberg läser receptet. Socker, kondenserad mjölk, fett, glukossirap, aromämnen. Fast de senare blandas i först efter koket när smeten har pumpats över till en annan jättekittel där den får svalna. Sedan hamnar den i tunnor eller i containrar.
Här finns tryckkokare på upp till tre ton per kok.
– Men vi gör också små satser på några enstaka kilon, berättar produktionschefen Anders Carlsson.
Fabriken är uppdelad i två delar: fettbaserad produktion och vattenbaserad. De hålls helt separerade och har varsin byggnad på området, där det även finns lager, kontorsbyggnad och flera andra byggnader.
Den vattenbaserade produktionen inbegriper frukt- och bärbaserade produkter och kola. Medan chokladprodukter är fettbaserade.
När det gäller inköpen av kakao så har koncernen Barry Callebaut ett program för att framställningen av de kakaobönor man köper inom fem år ska ske på ett helt hållbart, koldioxidneutralt sätt, utan inslag av barnarbete. Man arbetar också med att lyfta kakaobönder i tredje värden ur fattigdom.
Kvarteret mellan Magasinsgatan och Kyrkogatan innehöll förr både AB Svenskt mjölksocker och bilklädseltillverkaren Artex, som nu huserar i Spångsholms bruk.
Det finns både lokaler och kapacitet att öka produktionen. ASM har ansökt om tillstånd att fördubbla sin produktion, men man menar att det inte ska innebära mer störning för omgivningen där det de senaste åren byggts bostäder i stor skala i Svartå strand-projektet.
– Vi har överkapacitet vissa delar av året. Vår högsäsong är på våren inför glassäsongen, så vi skulle kunna jämna ut med ökad produktion under höst och vinter, säger HR-chefen Carina Berglund.
Ett tiotal nyanställningar har gjorts den senaste tiden, och med en ökad produktion kommer man att behöva utöka personalstyrkan ytterligare.