40 år med "Corren-Frasses" klipp

Sven Fransson var, och är, ”Corren-Frasse”. På söndag öppnar Sya-utställningen och i år är det Frasses klipp från Sya som roar besökarna.

Sven Frasse Fransson på jobb på fältet. Bilden är tagen 1994.

Sven Frasse Fransson på jobb på fältet. Bilden är tagen 1994.

Foto:

Mjölby/Sya2018-06-15 21:00

– Jag har sparat säkert nittio procent av det jag gjort under åren på Corren, säger Sven Fransson.

Frasse. Corren-Frasse. Det är så många känner honom, mannen som på 1970-talet tyckte det publicerades för lite om motorsport. Han började fota och lämna texter till Östgöta Correspondenten och 1978 erbjöds han sommarvikariat, som övergick i anställning. Frasse var lite osäker.

– Jag sa till dem att jag inte var säker på att jag skulle klara av allt det kommunala att bevaka. Men de sa ”Vi hjälper dig, vi vill ha dig”.

Resultatet av Frasses många år som fotograf och skribent på Corren har blivit pärmar av klipp som förvarats i hans källare. Varför han sparat dem? För sin egen skull. Och kanske även för andras.

– Man får ju tänka att det kan vara av intresse för någon annan någon gång. Att i efterhand se hur det var då, vad som hände och hur det gick till, säger Frasse.

Sya Hembygdsförening fick för en tid sedan ta över Frasses alla klippärmar. Föreningen har valt att bygga årets utställning kring de bilder och texter av Frasse som handlar om Sya. Klippen omfattar åren 1978-1998.

Frasse ska medverka vid utställningens öppnande på söndag. Den som vill kan ställa frågor – och få långa och intressanta svar. Frasse är full av minnen och berättelser om sånt som blev tidningstexter och sånt som aldrig skrevs. Han var, och är i sinnet, den engagerade lokalreportern som hittade uppslag i alla vinklar och vrår.

Sya-dagen pågår 13-16 i Sya hembygdsgård.

Sista dan på jobbet. Sven Fransson lämnade Corren år 2000. Nästan allt han publicerat finns bevarat.
Sista dan på jobbet. Sven Fransson lämnade Corren år 2000. Nästan allt han publicerat finns bevarat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!