Det är Trojenborgsskolan samt Skogslunds och Ryttarhagens förskolor som måste genomföra mätningar av ventilationen i vissa rum. Om mätningarna visar att ventilationen inte duger, så krävs åtgärdsförslag.
I övrigt har miljökontoret särskilt tittat på ljudnivåerna i lokalerna och hur lätt det är att städa. Flera skolor får anmärkningar på de här områdena.
Det är Folkhälsomyndigheten som utfärdar råd om städning.
– Stora mängder kuddar, mattor och gardiner gör att det samlas mycket damm i lokalerna och försvårar städningen, säger David Hansevi som är miljöinspektör. Ofta förvaras också leksaker och material helt öppet på hyllor och golv och även det försvårar städningen.
Flera skolor och förskolor får anmärkningar också på själva städningen.
– Det är framför allt veckostädning och storstädning som inte är tillräcklig, säger David Hansevi. Den dagliga städningen har vi mycket färre anmärkningar på, och det är ju bra. Städningen av toaletter och klassrum, där barnen ofta vistas, är det viktigaste.
Otäta golvmattor är ett vanligt problem som kan leda till fuktskador och svårigheter att städa. För lite ljudabsorberande plattor i taken gör lokalerna onödigt bullriga.
När det gäller brister i underhållet samverkar utbildningsförvaltningen med service- och teknikförvaltningen.
– I dag köper vi dessutom all städning därifrån, säger Thomas Kinell som är utbildningsstrateg. Tidigare hade vi privata utförare i något geografiskt område, men nu är det alltså bara kommunala överallt. Jag ser egentligen inte att det innebär någon större skillnad för resultatet.
Det är alltså inte städföretagen som gör ett dåligt jobb?
– Nej, det tycker jag inte, säger Thomas Kinell. Det handlar i stället om rutiner som vi måste se över. Lägger man material ovanpå skåpen så blir det svårt att städa där. Plockas byggklossarna inte undan den dagen det ska städas blir det inte gjort.
– Och förvarar man grejer lätt tillgängliga i lådor utan lock på öppna hyllor, så blir det ju damm där.
Thomas Kinell menar att den här sortens problem egentligen är lätta att lösa.
– Det handlar om att prata med varandra och att få till rutinerna.
Miljökontoret har inte hittat några jättebrister någonstans.
– Resultaten är ganska likartade i de olika lokalerna, säger David Hansevi.