Ragnar cyklar från Mantorp till Gibraltar

Från Mantorp till Gibraltar på cykel. Ragnar Josefsson hade bara cyklat några mil i sträck innan han begav sig ut i Europa på två hjul. "Jag har velat göra den här resan sedan jag var 10 år".

20 juli 2018 22:00

När vi ringer upp Ragnar Josefsson, 25 år och uppvuxen i Mantorp, sitter han på en cykel och trampar sig igenom Pyrenéerna med kompisen Joel Storm från Nybro. Något andfådd, lite träningsvärk i benen, men glad.

– Det här ska vara resans jobbigaste del, men än är vi inte övertygade, säger Ragnar.

Den 13 juni började de två kompisarna – som lärde känna varandra på programmet "Flygtransport och logistik" på Linköpings universitet – cykla från Ragnars föräldrahem i Mantorp. Resan har gått genom Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och nu Spanien. I Barcelona hoppar Joel – som ska på semester – av färden medan Ragnar fortsätter till målet: Gibraltar. Då kommer han ha runt 430 mil i benen.

För Joel var resan ett spontant infall. Två veckor innan start bestämde han sig för att följa med. Ragnar däremot har tänkt på cykelresan sedan en geografilektion i mellanstadiet.

– Jag sa till kompisarna att eftersom man kan cykla till skolan borde man kunna cykla genom Europa.

Det hade 10-åriga Ragnar helt rätt i. I högstadiet och gymnasiet diskuterade han idén med flera kompisar, men resan blev aldrig av. Förrän nu då. I snitt cyklar de tio mil om dagen. Några inbitna cyklister är inte någon av dem. Joel hade aldrig cyklat längre än tre mil i sträck innan starten. Ragnar har cyklat Halvvättern, men det var för flera år sedan.

– Ska man cykla så här långt kändes det onödigt att cykla flera mil innan start, skämtar Ragnar.

Resan har inte bara varit sol och fartvind. I sydvästra Frankrike hade de 40 besvärliga timmar. Google maps dirigerade dem rätt in i ett militärområde, vilket resulterade i en rejäl omväg. Luftmadrassen och två innerslangar blev punkterade och dessutom visade sig övernattningsplatsen vara ett fästingparadis.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. De var överallt. Vi fick 12 fästingbett och upptäckte 20 krypande fästingar på våra kroppar.

Vid midnatt bestämde sig Ragnar och Joel för att lämna fästinginvasionen och cyklade till nästa delmål: Biarritz. En sträcka på 6,5 mil i totalt mörker.

– I Biarritz torktumlade vi alla våra saker för att bli av med fästingarna.

Trots utmaningar är stämningen kompisarna emellan god.

– Vi är vana att samarbeta från skolan. Vi är båda systematiska och tålmodiga. Och så skämtar vi mycket med varandra!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!