Plats för mer publik

Svartå Soffteatern bygger ut både på höjden och bredden inför nästa års säsong för sommarteater i Sörby rundloge.

24 augusti 2016 09:50

I två somrar i rad har Svartå soffteater framfört barn- och familjeteater i Sörby rundloge.

– I sommar har det gått väldigt bra. Det blev en uppskattad pjäs av publiken. Vi fick också fina recensioner i tidningen, säger Anders Gustavsson, skådespelare.

– Vi framförde sammanlagt tolv föreställningar med årets föreställning "Rödluvan och vargen". Hälften här i Sörby, och de andra på First camp i Kolmården, säger Jocke Gustavsson, regissör.

Vi sitter i solskenet på var sin stol utanför den stora rundlogen.

Där tröskverket sannorlikt en gång i tiden stått inne i Sörby rundloge, har nu Svartå Soffteater sin teaterscen. Till nästa års föreställning ska scenen och läktarna byggas ut.

– Framåt våren börjar vi bygga ytterligare två läktarsektioner. Vi kommer också göra scenen ännu större, berättar Anders Gustavsson.

Efter nästa års ombyggnad räknar de med att kunna ta emot en publik på 200 personer. Jocke Johansson som i år hade rollen som mormor i ”Rödluvan och vargen” är påpassligt nog också snickare. Det blir hans jobb att bygga.

– Vi får också väldigt bra stöttning från Börje Mathiasson som äger Sörby rundloge, säger både Anders Gustavsson och Jocke Gustavsson.

Vad blir det för föreställning nästa år?

– Det blir en minimusikal som vi hoppas ska roa både barn och vuxna, berättar Jocke Gustavsson.

– Det blir mycket sång, musik och även dans, säger Anders Gustavsson.

Vad det blir för en föreställning vill de inte avslöja än.

– Vi kan berätta att scenografin kommer bli något utöver det vanliga. Vi kan också avslöja att musikalen handlar om en väldigt känd karaktär, säger Anders Gustavsson.

Vad är det som är så speciellt med Sörby rundloge som spelplats?

– Möjligheten till att kunna framföra så varierande föreställningar. Här har vi väldigt högt till tak. Vi kan agera minst sju meter upp i luften här i rundlogen, säger Jocke Gustavsson.

– Även om det är en sommarteater är vi inte beroende av om det regnar eller ej, säger Anders Gustavsson.

De hoppas båda att Sörby rundloge kan växa som teaterscen.

– Tanken är att vi ska ha fler föreställningar över hela sommaren nästa år. Det här kan bli en del av ett turistmål i Östergötland, säger Anders Gustavsson.

Sörby rundloge

Sörby rundloge ägs av Börje Mathiasson. Sedan han tog över rundlogen 1993 har den genomgått en rejäl ansiktslyftning.

Rundlogar byggdes på 1900-talet, och var ett sätt att försöka rationalisera jordbruket.

Skörden kördes in från ena sida av byggnaden, upp utmed en invändig körramp, och fram till den åttkantiga byggnadsdelen. Eftersom logen är byggd som en rondell behövde inte vagnarna hindra varandra vid in- och utfart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!