Nya grepp på gång i ostkampen

Stödföreningen Boxholmsostens vänner tar nya tag för att rädda tillverkningen av Boxholmsosten. Den planerade resan till Arlas huvudkontor i Århus sker den 16 maj. Målet är att få Arlas danska koncernchef att sälja mejeriet.

31 mars 2019 09:00

För ett par veckor sedan blev det offentligt att Arla fört samtal med en företagare som vill köpa hela mejeriet i Boxholm. I samband med att detta blev känt uttryckte Arla mycket tydligt att mejeriet inte är till salu.

– Mejeriet är inte till salu. Det är olyckligt att det kommer ut rykten i medier, sa Arlas pressansvarige Erik Bratthall då.

Nu planerar stödföreningen Boxholmsostens vänner en resa för att få träffa Arlas koncernchef Peder Tuborgh. Föreningen ska hyra en buss som avgår den 16 maj och dagen efter tänker de sig en manifestation utanför Arlas huvudkontor i Århus.

Morgan Sehlstedt är starkt engagerad i stödföreningen.

– Vi kommer då att framföra att Arla ska göra slag i saken och sälja hela mejeriet, säger han.

Han gissar att det blir en grupp på ett tiotal personer som ger sig av på bussresan. De är alla lokalpatrioter som vill att tillverkningen av Boxholmsost ska bli kvar i Boxholm. Ingen av dem har något eget intresse i osttillverkningen.

För att komma iväg till Danmark behöver de samla in pengar, Morgan Sehlstedt, gissar att det behövs ungefär 10 000 kronor.

Hur får ni in pengar?

– Det är crowdfunding, folk från hela Sverige skänker till oss. Det är folk som tycker att Arla fattat ett vansinnigt beslut, säger han.

Vad är det som får er att engagera er?

– Det här är Boxholms själ och identitet. Jag är förbannad på Arlas hantering, varför ta bort ett vinnande koncept? mejeriet går ju med vinst, säger han.

Arla har tidigare sagt att mejeriet i Boxholm ska stängas, tillverkningen och eventuellt vissa maskiner ska flyttas till Östersund.

Morgan Sehlstedt hoppas att Arla ändrar sig och säljer hela mejeriet.

Arla köpte mejeriet i Boxholm 2011 av Bengt-Åke Bengtsson, han hade då ägt det sedan 1984. Arlas beslut att lägga ner tillverkningen i Boxholm fattades hösten 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa