Nu minskas avspärrningarna

De första dagarna efter ett mord är ofta avgörande för framgång i en utredning. Men polisen har ännu inte gripit någon för dubbelmordet i Mantorp.

15 juni 2017 10:26

Mordet på en 62-årig kvinna och en 70-årig man utanför Mantorp betraktas som ett så kallat spaningsmord. Det innebär att polisen söker efter en eller flera hittills okända mördare. Spaningsledningen har valt att hålla alla omständigheter kring dådet hemliga.

– Offren har utsatts för grovt våld och det skulle försvåra för utredningen om vi skulle berätta vad det innebär. Vi vill att vår gärningsman i framtiden ska berätta det för oss, sade Jan Staaf, chef för utredningssektionen i Östergötland, vid en presskonferens på tisdagen.

Under de senaste dagarna har polisen varit förtegen om hur utredningen fortskrider. Ett par bilar har tagits i beslag – vilket har offentliggjorts. Men i övrigt har det varit tyst.

– Jag förstår att det finns ett stort informationsbehov, men av hänsyn till utredningen kan vi inte gå ut med några detaljer, säger polisens presstalesman Björn Öberg.

På torsdagen meddelade polisen, helt kort, att arbetet "pågår med fortsatt styrka". Det är sedan tidigare känt att 25 poliser – förhörsledare, kriminaltekniker och it-specialister – deltar i utredningen. Polisen skriver att myndigheten "har fått in många uppgifter via tips och förhör. Det pågår ett stort arbete med att skapa en tydligare bild av alla dessa iakttagelser."

Polisen har tidigare spärrat av ett stort område runt fastigheten utanför Mantorp. Nu har avspärrningarna minskat och omfattar endast en mindre yta runt huset. Uppenbarligen har polisens tekniker finkammat området runt huset i sökandet efter spår.

På onsdagen publicerade Aftonbladet uppgifter om att polisen skulle intressera sig för en brödratrio som gripits som misstänkta för förberedelse till rån och vi har tidigare rapporterat om att polisen tittar på eventuella samband mellan dubbelmordet och ett åldringsrån utanför Växjö.

– Det är inget jag kan kommentera. Vi går inte in på vilka personer som är intressanta i utredningen, säger Björn Öberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist