Mjölby – unik bland världens banor

2018 års miljöklubb – det är Mjölby golfklubb. "En stor hjälp och inspiration för övriga klubbar", säger Svenska Golfförbundet.

29 april 2019 21:54

Mjölby GK är en av de första klubbarna i världen som har miljöcertifierats – två gånger – enligt det internationella miljöverktyget GEO OnCourse.

– Ett systematiskt och tålmodigt arbete som har gett resultat, säger klubbens ordförande Per Borthen.

Miljöcertifieringen gäller alla områden: vatten, grönytor, energiförbrukning, växtskydd och inköp av varor. Det handlar om långsiktigt tänkande.

– Vi anpassade ett par dammar till våtmarker, berättar Gert Lövgren i miljökommittén. Och nu, två år senare, finns mycket mer lekande grodor i områdena.

Naturstigen på höjden mellan parkeringsplatsen och tians utslag är ett annat miljöprojekt. Hit kommer skolklasser för att kolla orkidéer, naturfenomen och en fantastisk utsikt.

Systematiken och dokumentationen visar miljöarbetets utveckling och vilka åtgärder som krävs.

– Som isoleringen av hela klubbhuset som sänkte elförbrukningen, säger Gert Lövgren.

Certifieringsarbetet inleddes när Östergötlands Golfförbund ville göra Mjölby GK till referensklubb för detta hösten 2013.

– Vi skapade en miljökommitté för denna jättesatsning, säger Per Borthen. För drygt tre år sedan klarade vi certifieringen första gången. Nu har vi klarat uppdateringen.

Två svenska klubbar var bland de första i världen att göra detta, Mjölby GK och Ljunghusen i Skåne. Ett 100-tal till är på gång de närmaste åren.

På golfbanan i Miskarp väntar nya projekt. Bevattningssystemet uppgraderas, solceller installeras och så småningom utökas sjuans damm till 10 000 kubikmeter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa