På fullmäktigesammanträdet i december togs beslutet att göra ytterligare markköp i Hulje, norr om E4. Det handlar om 11,5 hektar jordbruksmark. Därmed äger kommunen huvuddelen av området mellan E4, riksväg 50 och Kungsvägen.
Kommunens planavdelning har fått i uppdrag att ta fram en detaljplan för fastigheten Hulje 8:3. Parallellt pågår ett arbete med en fördjupad översiktsplan för området. I uppdraget framgår att avsikten är att planlägga området för "verksamhetsändamål", det vill säga industri och handel.
På fullmäktige höjde moderaten Mats Allard ett varningens finger för att miljöbalken på senare tid skärpts när det gäller att ta jordbruksmark ur produktion.
– Det krävs numera synnerliga skäl för att få bygga på åkermark. Det är inte alls säkert att länsstyrelsen tillåter det här, säger han och säger också att samhället mer och mer ifrågasätter att man bygger på jordbruksmark.
Kommunens markköp i området har pågått i mer än ett decennium, så det är inget nytt fenomen. För 15 år sedan köpte Sharpman mark och planer på att bygga en hästsportanläggning i detta strategiska läge. Investeringen blev dock för stor och Sharpman drog sig ur. I dag finns intressenter för att exploatera i området, bland annat ett företag som vill bygga ett höglager.
Enligt Anders Eliasson, lantbrukskonsulent på länsstyrelsen, har Mjölby under 10-talet varit en av länets sämsta kommuner när det gäller att ta hänsyn till jordbruksmark i sin samhällsplanering.
– Men det har skett en förändring. Det finns i dag en ny orientering som jag uppfattar i kontakterna med kommunens tjänstemän, säger Anders Eliasson.
Något effektivt verktyg för att helt stoppa exploatering på åkermark har inte länsstyrelsen, enligt honom. Men däremot pågår ett arbete för att ändra attityderna. Och det går hand i hand med den allmänna opinionen om att inte ytterligare minska möjligheterna till en inhemsk livsmedelsproduktion.
Kommunens plan- och byggchefen Jimmy Johansson är medveten om att frågan har en aktualitet både i samhällsdebatten och från myndigheter i när det gäller miljö och livsmedelsproduktion.
– Men att länsstyrelsen stoppar planen tror jag inte. Den gällande översiktsplanen är från 2011 och där anges hela området som industrimark. Vi har stöd där för att planlägga det för verksamheter. Uppdraget för detaljplanearbetet följer den linjen, säger Jimmy Johansson.