– Inom några decennier beräknas Mantorp ha 8 000–10 000 invånare, säger Jan-Erik Forsén, vice räddningschef i Mjölby. Då krävs sannolikt att vi har en kortare insatstid. Räddningstjänsten måste vara på plats snabbare.
I dag når räddningstjänsten bara utkanterna av Mantorp på 10 minuter, vare sig utryckningen görs på gamla eller nya E4. Och i dag räcker en insatstid på 10 till 20 minuter. Tack vare att det inte finns hus som är högre än tre våningar räknas Mantorp som ett ”20-minuters-område”.
– Insatstiden de senaste åren är i snitt 10 minuter och 20 sekunder för brand i byggnad i Mantorp och 10 minuter och 30 sekunder för andra bränder, berättar Jan-Erik Forsén.
Nu väntar dock nya krav. Om Mantorp växer som tätort, med högre hus, industrier, samlingslokaler och vårdanläggningar, så måste insatstiden sänkas till mindre än 10 minuter.
– När ett samhälle växer måste skyddet mot olyckor utvecklas, säger Calle Granström som handlägger räddningstjänsten på Länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten.
– Nästa år ska alla kommuner ta fram handlingsplaner för skydd mot olyckor. Samtidigt jobbar Mjölby kommun med översiktsplaner för Mantorp, och då vill vi ha en utredning som kopplar ihop planerna och en riskanalys.
Jan-Erik Forsén har precis börjat utreda räddningstjänstens förutsättningar.
– Vilka åtgärder som blir aktuella blir en fråga för politikerna så småningom, säger han.
En flytt av räddningstjänsten, till exempel till Hulje, är ett alternativ som har diskuterats. Dagens lokaler i Norrgården ligger alldeles intill järnvägen, och det är en anledning att flytta. En järnvägsolycka skulle nämligen i värsta fall kunna stänga in räddningstjänsten. Ett annat skäl att flytta är önskemålet om säkra genomfarter i tätorten Mjölby. Vägbulor och andra hastighetssänkande åtgärder blir hinder för räddningstjänsten. En tredje aspekt är kommunens övriga framtidsplaner för Norrgården.
– Olika lösningar diskuteras, säger Jan-Erik Forsén.
Om en flytt är tillräcklig för att insatstiden till Mantorp ska minskas är oklart.
– Det finns egentligen bara två alternativa lösningar. Antingen flyttar vi för att korta insatstiden. Eller så behöver vi någon form av satellitstation, kanske med deltidsbrandmän, i Mantorp.