Louise, 32, blir prinsessa i Malaysia

32-åriga Louise Johansson, som växt upp i Mjölby kommun, blir på långfredagen malaysisk prinsessa när hon gifter sig med kronprinsen Tengku Muhammad Faiz Petra.

10 april 2019 20:00

Den blivande brudgummen, 45-årige Tengku Muhammad Faiz Petra, är kronprins av den malaysiska provinsen Kelentan. Enligt uppgifter i flera internationella medier ska han och östgötska Louise Johansson ha träffats i London där kronprinsen studerat och Louise arbetat som au-pair. Innan Louise lämnade Sverige för London växte hon upp i Mantorp. En av hennes lärare på barn- och fritidsprogrammet på Kungshöga Gymnasium i Mjölby minns henne väl.

– Hon var trevlig, lite lågmäld. En tonåring som inte gjorde så mycket väsen av sig eller utmärkte sig på något sätt, berättar Marléne Stenman som även idag undervisar på programmet.

– Vi kallade henne för Lollo, minns jag.

Marléne Stenman berättar att de efter studenten var vänner på Facebook och att hon i flödet följde uppdateringarna om Louise nya liv i London.

Nyheten om det stundande bröllopet, som ska hållas fredagen den 19 april, annonserades på en presskonferens i lördags av det kelentanska kungahuset i Malaysia.

"His Highness seeks the prayers of the people that his marriage will go smoothly", sa då slottets ceremonichef. Under presskonferensen berättade han också att bröllopsceremonin kommer att hållas i palatset Istana Balai Besar i Kelantans huvudstad Kota Bharu och att runt 300 gäster väntas till vigseln. Det kungliga brudparet avböjer bröllopspresenter, men däremot får man gärna skänka en slant till välgörenhet.

Malaysia är en konstitutionell monarki som innebär att den nationella tronen växlar mellan sultanerna som styr nio av landets 13 stater vart femte år. I januari i år abdikerade den sittande monarken Muhammad V efter bara ett par år på tronen, vilket var första gången i historien som en kung avbröt sin 5-årsperiod sen Malaysias självständighet 1957. Kronprinsen Tengku Muhammad Faiz Petra, är den abdikerade kungens yngre bror.

Den blivande prinsessan Louise tog studenten på Kungshöga 2005. Skolans nuvarande rektor, Frida Engström, har inte själv träffat Louise, men önskar henne all lycka med giftermålet.

– Det är förstås väldigt roligt och klart att man som skola kan känna lite stolthet. Vi har ju haft en del elever genom åren som gjort karriär på olika sätt, talmannen Andreas Norlén till exempel.

Läraren Marléne Stenman har ingen kontakt med Louise idag men vill gärna lyckönska sin gamla elev.

– Jag hoppas förstås att allt kommer att gå bra och önskar henne all lycka i livet.

Vi har varit i kontakt med familjen som inte vill ge några kommentarer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Julia Djerf

Ämnen du kan följa