Uthus brann ner i torkan

Under onsdagen larmades räddningstjänsten till en brand söder om Sya. Det som startade som en skogsbrand resulterade i ett nedbrunnet hus. "Vi hade ändå tur".

24 april 2019 13:20

Klockan 13.08 inkom ett larm om brand i terrängen till SOS Alarm. Inringaren såg att det brann i skogen söder om Sya mot Västra Harg. Branden spred sig sedan till ett uthus, som brann ner till grunden. Ägaren till huset är Eva Claesson, som har växt upp på platsen.

– Vi hade ändå tur. Det blåser åt väster i dag, det är ovanligt. Hade det blåst åt andra hållet så hade vårt hus brunnit ner också, säger Eva Claesson.

När branden startade satt Eva vid datorn. Plötsligt försvann bredbandet, sedan strömmen. Det var då en granne larmade om branden, och hon skyndade sig att ringa till sin man Percy. Det brann för fullt i uthuset och Percy skyndade sig hem för att få ut sin motorcykel, den han köpte för arvet han fick efter sina föräldrar. Ett par minuter senare var hela byggnaden helt övertänd. Kvar därinne blev en del möbler och verktyg.

Vid klockan 14.15 sade räddningsledaren Patrik Palmqvist att räddningstjänsten hade kontroll över branden, men blåsten på platsen gjorde det hela lite klurigt.

– Man kan ju aldrig veta, elden kan hoppa eftersom det blåser men just nu har vi den under kontroll.

Percy och Eva Claesson stod intill uthuset och såg det brinna ner.

– Hoppas att det inte blir mer nu, att inte vinden vänder till exempel. Det kunde ha blivit mycket värre, säger Percy Claesson.

Runt klockan 19 hade räddningstjänsten avslutat insatsen på platsen, men fyra personer var kvar för bevakning och eftersläckning.

– Vi lyckades hålla begränsningslinjen så det gick bra i dag. Tyvärr gick ett uthus åt, men det fanns en risk att elden skulle gå upp i träden och då går det fort, säger Patrik Palmqvist.

Den torra marken i kombination med stark vind gjorde branden extra nyckfull, och man fick under händelsen evakuera en stallgård med hästar. Men vid 19-tiden fanns det inte längre någon risk för spridning, även om eftersläckningen skulle pågå till minst klockan 22.

– Det har varit en bra samverkan mellan Boxholms och Mjölbys räddningstjänst i dag, säger Patrik Palmqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa