– Segregerade skolor är ett exempel på att det inte är jämlikt. De mest utsatta är de från socioekonomiskt svaga familjer och nyanlända, säger Spångsholmsbon Arne Svensson.

Efter marschen, som leddes av ungdomsmusikkåren med drillare, väntade tal.

Huvudtalare var Erica Nådin, som är ersättare i riksdagen för ordinarie riksdagsledamoten Teresa Carvalho från Norrköping. Nådin talade dels om EU-valet den 26 maj och dels om vikten av att skolan måste ge lika möjligheter till alla barn, oavsett förutsättningar.

Artikelbild

| – Det är viktigt att alla barn ska kunna drömma, växa och utvecklas i skolan, säger Erica Nådin, riksdagsledamot, som var huvudtalare i Mjölby.

– Jag hade svårt för matte och kunde inte få den läxhjälpen av mina föräldrar hemma, då fick jag den av lärare. Det är skolans skyldighet. Jag tog min egen uppväxt som exempel då det är viktigt att alla barn ska kunna drömma, växa och utvecklas i skolan, säger hon.

Både Erica Nådin och Felicia Svensson, som är ordförande i SSU Mjölby, höll sina första första maj-tal någonsin.

– Kärnan i mitt tal var att vi ska jobba för att högerextremismen ska försvinna helt, och att vi måste fokusera på det, jämlikhet och frihet i EU-valet. Miljön är också viktig, att alla inte har råd att göra de individuella lösningarna - som att köra miljöbil - utan att fokus ska vara på att de stora företagen ska ta ansvar. Det ska löna sig att göra rätt, säger hon.

I Ödeshög arrangerar Socialdemokraterna första maj-firande endast under valår, därför deltog ett tiotal Ödeshögsbor i firandet i Mjölby istället. Däremot befann sig Feministiskt intiativ på torget i Ödeshög.