Här vill många ha sin lägenhet

Allt fler söker lägenhet i Mjölby, 6 500 står nu i kö hos Bostadsbolaget. Intresset för trygghetsboenden växer också. Nu är bygget i Mantorp i full gång.

500 står i kö till trygghetsboenden i Mjölby kommun.

500 står i kö till trygghetsboenden i Mjölby kommun.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mantorp2019-09-20 10:00

På gräsplanen mellan Vifolkagården och Riksvägen byggs ett 70 meter långt tvåvåningshus med 28 lägenheter: ettor, tvåor och treor. Det som skiljer trygghetsboenden från vanliga hyreslägenheter är framför allt att huset även innehåller gemensamma samlingsrum och kök för aktiviteter, fika och umgänge. Därtill finns personallokaler för trygghetsvärd.

Just sådana boenden är det många som är intresserade av. I mars stod 500 personer i kö till trygghetsboenden i hela kommunen, nu har den siffran ökat med nästan 50 procent. 

 –  121 personer har specifikt sagt sig vara intresserade av trygghetsboende i Mantorp, säger Sara Andersson på Bostadsbolaget, och då har vi ändå inte börjat marknadsföra de nya bostäderna.

Och det kan vara ännu fler som är intresserade, bara de får upp ögonen för att den sortens bostäder numera finns. Av de 6 500 som står i Bostadsbolagets vanliga kö är nämligen drygt 1 000 över 65 år. 265 av dem är intresserade av lägenhet i Mantorp.

– Det kan vara äldre Mantorpsbor som vill bo kvar, säger Sara Andersson. Det här trygghetsboendet öppnar för den möjligheten.

Vifolka trygghetsboende beräknas vara självförsörjande på el via solceller. Lägenheterna är klara för inflyttning 1 december 2020, enligt Bostadsbolaget, och uthyrningen kommer att starta i början av 2020. Alla lägenheter tilldelas efter köpoäng och för att stå i kö för trygghetsboende måste man vara 63 år och bo i Mjölby kommun. 

Karta: Mantorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!