Här får unga extrajobb i äldrevården

Ungdomarna får tjäna egna pengar och de äldre får en guldkant på tillvaron. Nu satsar Mjölby kommun en miljon kronor på extrajobb åt unga.

26 februari 2018 21:30

– Vi tänker att ungdomarna både ska kunna tjäna lite pengar och samtidigt upptäcka vårdyrket, säger Cecilia Burenby (S), kommunalråd i Mjölby.

Den politiska majoriteten i Mjölby, bestående av S, C, MP och KD, har beslutat att satsa en miljon kronor på extrajobb åt ungdomar inom äldreomsorgen. Jobben kan ge ungdomarna en nyttig arbetslivserfarenhet, egna pengar, och öka trivseln för Mjölbybor i äldreomsorgen. I kommunens senaste mätning av hur de äldre upplever äldreomsorgen svarade många på vårdboenden att de känner sig ensamma.

Förhoppningen är att ungdomarna ska fastna för vård- och omsorgsyrket där det i framtiden behövs personal.

Hur många ungdomar som kan få jobb genom den kommunala satsningen är svårt att säga enligt Cecilia Burenby.

– Men vi hoppas att alla som vill ska kunna få den här möjligheten.

Jobbsatsningen riktar sig främst till tonåringar i åttan, nian och ettan på gymnasiet och är tänkt som extraarbete under helger eller andra ledigheter där ungdomarna är med och genomför aktiviteter med de äldre.

Burenby hoppas att ungdomsjobben kan komma igång till hösten. Den som är intresserad av att jobba extra i äldreomsorgen får då ansöka till kommunen. Omsorgs- och socialnämnden och utbildningsnämnden får uppdraget att praktiskt sköta ansökningar och antagning till extrajobben.

Under den här veckan öppnar Mjölby kommun också ansökan till årets traditionella feriejobb, där ungdomar kan få anställning några veckor på sommarlovet. Ansökan sker via kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Eriksen

Ämnen du kan följa