Här är länets främsta hönskommun

Mjölby marknadsför sig som en potatiskommun, bland annat med sin rikskända rondell. Men kanske vore ett ägg en minst lika stark symbol för kommunen..?

23 maj 2019 06:00

Produktionen av ägg och slaktkyckling blomstrar i Mjölby kommun.

– Likaväl som Mjölby har en potatis skulle man kunna ha ett ägg i rondellen, säger Peter Borring, ordförande i LRF Östergötland.

Krav-bonden Magnus Davidsson som driver ekologiska Gottlösa äggbod i Mantorp håller med.

– Det finns ju en rondell i Mantorp. Man kan göra den större och sätta ägg där, säger han.

Att Mjölby är en hönskommun förklaras av att Östergötland är ett "ägglän", menar Peter Borring. Här finns packerier, kläckerier och Sverigeledande säljföretag som säljer höns och utrustning.

Den viktigaste orsaken till den lyckade äggproduktionen är att den lyckats väl med att matcha efterfrågan, tack vare bra kommunikation mellan bönder och packerierna.

– I Östergötland finns duktiga packerier som är bra på att sälja och duktiga kläckerier. En annan orsak kan vara att äggnäringen följer spannmålsbältena i Sverige – att en del utfodrar sina höns på egenproducerade råvaror, till exempel vete, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska ägg.

Östergötlands län är störst i Sverige på eko-produktion av ägg och i Mjölby finns flera producenter.

– Vi har goda förutsättningar för att odla höstvete på leran och därför kan vi ha ett ekologiskt fungerande kretslopp på lantbruket, förklarar Borring.

Men under senaste tiden har intresset för ekoägg minskat.

– Den har minskat ett par procent nu efter att ha ökat 20-30 procent. Intresset för närproducerat har istället blivit större, säger Magnus Davidsson.

Att allt fler söker närproducerad mat ser Lönneskog Hogstadius som en positiv trend.

– Man vill mer och mer veta varifrån maten kommer för att kunna göra bra val och i Sverige har vi hög kvalitet, ett miljömässigt bra lantbruk, bättre djuromsorg och använder mindre antibiotika än i andra länder, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) vill att Mjölby ska bli "betydligt bättre" på att visa vilken stor matproducent man är.

– Produktion av mat blir en mer och mer viktig fråga. För det första om vad vi äter och får i oss, men också det här med självförsörjningen. Det finns mycket i Mjölby men tar snabbt slut också, säger hon.

Blir det ett ägg i nästa rondell?

– Det finns inga planer på det men det är en lika stor symbol för Mjölby och i nya visionen kommer vi att fungera på hur vi ska ta till vara på det, säger Burenby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Hofström

Ämnen du kan följa