Gulsot på skola – massvaccinering efter larm

Barn på Egebyskolan har smittats med hepatit A, gulsot. Först om sex veckor är det möjligt att blåsa faran över. Så lång är inkubationstiden.

Alla elever och personal har erbjudits vaccination.

Alla elever och personal har erbjudits vaccination.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-12-18 06:00

Alla på skolan har erbjudits vaccination, och i måndags blev det massvaccinering av såväl elever som personal. De allra flesta, 160 barn och drygt 50 vuxna, tackade ja.

– Tyvärr är det alltid några som tackar nej, och några kunde inte komma, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind vid region Östergötland.

– Eftersläntrarna erbjuds förstås vaccination vid vårdcentralen.

Det var när ett barn kom till vårdcentralen och fick diagnosen hepatit A som larmet gick. Smittan sprids mellan avföring, händer och mat. 

Barnet hörde hemma på Egebyskolan. Där serveras maten vid en gemensam buffé och det kan drabba hårt.

– Bland barn kan handhygienen vara ännu sämre än bland vuxna, säger Britt Åkerlind. Så vi reagerade så snabbt som möjligt.

I fredags informerades alla vårdnadshavare och på måndagen genomfördes vaccinationen.

– Men eftersom inkubationstiden är två-sex veckor så kan smittan redan vara spridd, säger Britt Åkerlind. Den som blev smittad för några dagar sedan hinner få ett skydd, andra inte.

Man smittar i två veckor innan symtomen visar sig, och en vecka efteråt. Inte förrän om sex veckor kan man vara säker på att faran är över, även om risken minskar för varje dag. 

– Men nu har vi julen framför oss och barnfamiljerna får besök av släkt och vänner från olika delar av landet, eller åker själva iväg, säger Britt Åkerlind med en suck. Det är bara att hålla tummarna för att smittan inte sprids.

Det handlar om handhygien. Britt Åkerlind förklarar:

– Använd mycket tvål. Tvätta hela händerna, ungefär fem cm upp på underarmarna. Var noga med tummarna, det är lätt att slarva där. Och tvåla runt ungefär lika lång tid som det tar att sjunga Blinka lilla stjärna. 

Efter varje toalettbesök och inför varje måltid ska detta genomföras. Och helst ska inte den som riskerar att vara smittad laga maten.

Och symtomen: illamående, matleda, feber, allmän sjukdomskänsla. Man kan bli gul i huden, få ljusare avföring och mörkare urin. Alltihop tecken på att leverceller har blivit infekterade.

Det är bara ett år sedan det blev massvaccinering mot hepatit A i Mjölby förra gången. Då var det Prästgårdslidens förskola som drabbades.

– I år hade vi upparbetade rutiner, konstaterar Karl-Johan Sjödin som är verksamhetschef på grundskolan i Mjölby. Alla har ställt upp, lugnt och samlat.

– Vi kan vara stolta över handlingskraften och hur samverkan har fungerat.

Karta: Egebyskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!