– Det är orättvist mot ungdomarna, det är ju de som kommer få lida av det här, säger Camilla Axell som är en av två fältsekreterare i kommunen.
En viss minskning av deras tjänster efter årsskiftet annonserades redan tidigare i höstas, men efter det har de förstått att mer var att vänta.
– Men vi trodde inte att det skulle gå så här fort.
Varje förmiddag har fältsekreterarna funnits ute på skolor och en kväll i veckan har de arbetat mer uppsökande, till exempel på Mjölby station, bilträffar eller fester.
– Vi är ju spindeln i nätet för många, både för ungdomar men också mellan verksamheter. Sen skulle jag säga att det största problemet hos unga idag är den psykiska ohälsan och där har vi försökt att skapa kontakter. Hur många gånger har inte vi hållit en ungdom i handen och följt med till ungdomshälsan?
I omsorgs- och socialförvaltningens riskanalys inför beslutet pekades på att en minskning av det förebyggande arbetet riskerar att ungdomar i riskzoner inte upptäcks.
Varför avvecklas just fältverksamheten?
– Vi har kommit till det ekonomiska läge där vi har tvingats kolla på de områden som vi inte måste erbjuda enligt lag. Det är inte för att fältverksamheten är onödig eller för att det inte görs ett bra jobb utan för att vi ser att man kan göra förändringar där, säger Anna Johansson, ordförande i omsorgs- och socialnämnden.
– Övrig socialtjänst kommer att få prioritera bland sina uppgifter för att täcka upp när annat försvinner.