Ensam och ny – men med i gänget

Miljöpartiet är litet i Mjölby. 2,9 procent röstade på partiet i kommunvalet. Det gav bara en plats i fullmäktige och på den stolen sitter Christoffer Sjögren.

28 januari 2019 05:00

Han är ny i fullmäktige och ny gruppledare för Miljöpartiet de gröna.

– Att jag är ny innebär att jag måste ha respekt för dem som varit här länge, säger han.

Men med sin utifrånblick kan han också se att det finns tendenser till slentrian i det politiska livet i den lilla staden på slätten. Den omtalade andan av samsyn och samarbetsklimat har en baksida.

– Politiken i Mjölby är ganska anonym. Oppositionen är svag och inte så högljudd. Folk har inte särskilt bra koll på vem som styr deras kommun. Enskilda frågor engagerar, som Bemabhuset eller rondellkonst, men annars är inte politiken så kontroversiell.

Miljöpartiet har tidigare, erkänner han, inte heller varit särskilt konkreta i valrörelsen. Men med partiets lokala valmanifest "Nu gör vi Mjölby grönare" tycker han att partiet profilerade sig. Även om miljöfrågor inte dominerade den nationella valrörelsen.

Den här mandatperioden vill han vara den som lyfter klimat- och miljöperspektivet i all kommunal verksamhet.

– Det finns i dag vissa styrdokument men det behövs en övergripande plan för klimatarbetet. Alla nämnder borde få åtaganden. Och budget för sådana åtgärder. Det handlar inte bara om stora dyra investeringar. Det finns enkla saker att göra, menar Christoffer Sjögren.

Visst gehör i majoriteten har han fått för detta.

Han flyttade till Mjölby med familjen i juni 2015. Sambon kommer från Skänninge, han fick jobb i Mjölby efter avslutade statsvetenskapliga studier i Stockholm. Under studietiden engagerade han sig i Miljöpartiet och fick snabbt en nämndplats i Sollentuna kommun. Han valdes in i fullmäktige där 2014 och blev lokal ordförande. Men allt det lämnade han i och med flytten.

Inför förra årets val fick Christoffer Sjögren ta över ledarrollen i Mjölby efter Eric Westerberg. Ordförandeskapet skulle han gärna lämna i från sig, det kan bli lite mycket, tycker han. Han sitter även i regionutvecklingsnämnden som sysslar med frågor om hållbar tillväxt, sysselsättning och kompetensförsörjning i regionen.

Han tycker att det är bra att Liberalerna kommit med i Mjölbys majoritet och ställer helt upp på deras förslag på skolsatsningar. Centerns landsbygdspolitik hänger han också med på.

Att MP:s enda mandat räcker till en plats i kommunstyrelsen och i majoriteten är han tacksam för.

– Jag vill tro att de andra känner att vi kan tillföra något, att vi har goda synpunkter men ändå inte är alltför besvärliga.

Ny i fullmäktige

Christoffer Sjögren (MP)

Ålder: 30

Bor: Villa i Ryttarhagen i Mjölby.

Familj: Sambo, två barn, 3 och 5 år.

Arbete: Förvaltningssekreterare på omsorgs- och socialförvaltningen i Mjölby.

Favoritmat: Ser sig som flexitarian. Gillar fläskpannkaka och raggmunk "men jag äter inte det ofta för min äldsta son är allergisk mot ägg och min sambo är vegetarian".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson

Ämnen du kan följa