Dubbelmordet: "Det kan finnas paralleller"

Under natten till onsdagen blev ett äldre par rånat i sitt hem utanför Växjö. Polisen undersöker nu om det kan finnas något samband med dubbelmordet i Mantorp.

14 juni 2017 12:02

Utredningen om dubbelmordet i Mantorp gick på onsdagen in på sitt andra dygn. Cirka 25 poliser arbetar med utredningen – men något genombrott har inte skett.

– Gensvaret från allmänheten är stort och vi får in många tips. Det är viktigt att vi får in så många uppgifter som möjligt i det här tidiga skedet av utredningen, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik, som säger att det förutom att ringa även går att mejla polisen via myndighetens hemsida.

På tisdagskvällen beslagtog polisen en bil i Mjölby. Det var ett tips från allmänheten som gjorde att polisen intresserade sig för bilen. Inga personer fanns i anslutning till fordonet. Bilen bärgades till Linköping.

– Den ska undersökas av våra tekniker.

Polisen har fortlöpande kontakter med experterna på Nationellt forensiskt centrum. Det kan bland annat handla om att få fram dna-profiler på inblandade personer som sedan kan jämföras med dna-profiler från kända brottslingar.

– Det finns en grupp på NFC som jobbar med ärendet och våra tekniker arbetar intensivt. Området runt huset är fortfarande avspärrat. Det pågår en noggrann teknisk undersökning.

Under natten till onsdagen, vid 02-tiden, blev ett par i 75-årsåldern utsatt för ett rån i sitt hem i Gårdsby utanför Växjö. Rånarna tog nycklarna till parets bil och försvann från platsen. Ett av offren – mannen – fick föras till sjukhus. Hans fysiska skador var lindriga.

Thomas Agnevik säger att händelsen i Småland kan vara av intresse i dubbelmordsutredningen.

– Det är klart att det är intressant att jämföra brott om det finns liknande tillvägagångssätt. Det kan finnas paralleller. Vi samarbetar i utredningen med kriminalunderrättelsetjänsten som jobbar med den här typen av frågor.

Ett problem för polisen är att det ännu inte är helt klarlagt när dubbelmordet utanför Mantorp skedde. En 62-årig kvinna och en 70-årig man hittades döda i sitt friliggande hus på landet sydväst om Mantorp vid 18-tiden i måndags. De kan dock ha legat döda åtminstone sedan i lördags då ett vittne såg mannen i livet.

– Vi är intresserade av iakttagelser under en ganska lång tidsperiod, jag skulle säga under hela förra veckan och fram till måndagskvällen, säger Thomas Agnevik, som säger att gärningsmannen eller gärningsmännen kan ha rekognoscerat på platsen före dådet.

På diverse forum på nätet och i sociala medier spekuleras det tämligen flitigt om dådet i Mantorp. Uppgifter om att bedragare som utger sig för att vara döva har varit synliga i Mantorp under förra veckan förekommer, liksom uppgifter om bilar som har varit synliga i området på udda tidpunkter. Polisen försöker att följa ryktesspridningen på nätet.

– Vi vet inte vem som har gjort det här, vi vet inte varför de gjorde det här och vi vet inte när det här skedde. I en sådan situation vore det fel att utesluta något alternativ. Vi följer olika kanaler för att se om det framkommer något intressant, säger Thomas Agnevik, som säger att det är vanligt med ryktesspridning i samband med allvarliga våldsbrott.

Polisen koncentrerade sig under onsdagen på att förhöra anhöriga till offren och boende i området. 62-åringen och 70-åringen har beskrivits som "helt vanliga människor" och det har inte funnits någon känd hotbild mot dem.

Den rättsmedicinska obduktionen kommer att påbörjas inom kort. Den kommer enligt polisen att vara omfattande och ta lång tid i anspråk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa