"Den är nog mer rolig än hemsk"

Rödluvan, Dracula, Sherlock och nu Frankenstein. Svartå Soffteater betar av kända litterära personligheter – på sitt eget vis.

21 maj 2019 21:19

I den gamla rundlogen på Sörby i södra Mjölby har de byggt och snickrat under de senaste fyra åren. Läktare och en scen som bygger på höjden, och varför inte? Det är rejält högt i tak.

Körbanan där man förr körde runt med häst och vagn ligger en sju–åtta meter över cementgolvet. Teatersällskapet med sex skådisar spelar sina föreställningar på fem nivåer.

För att komma högst upp måste man springa till andra änden av ladugården och tillbaka. Manusförfattare Jocke Gustavsson måste ta det i beaktande om någon ska hinna dit under föreställningen. Det är han som skriver sångnumren, med ny musik.

I år är det alltså "Frankenstein – när historien upprepar sig" som spelas för skolklasser och allmänhet i Sörby. Sex förställningar med början 1 juni plus fyra eller fem skolföreställningar för låg- och mellanstadiet. Alla Mantorps barn får se årets teater.

– Den är nog mer rolig än hemsk, lovar Anders Gustavsson som är den som grundade teatern 2009 i en källarlokal dit man skaffade lite soffor att hänga i, därav namnet.

Men det står faktiskt en soffa mitt på scen. Bakom scen har de byggt ett mysrum och där finns ytterligare en, bredvid den gamla byggfutten som inretts till loger.

Det är samma gäng i år som förra året på scen. Förutom Anders är det Jocke Johansson, Pelle Andersson, Anastasia Andersson och ungdomarna Albin Johansson och Nathalie Andersson.

Handlingen ska inte avslöjas mer än att den avviker rejält från originalet och dessutom utspelar sig i modernare tid. En ättling till den galne vetenskapsmannen ska skapa ett nytt bättre monster, spelat av Albin.

Nathalie spelar Maria som inte är något hysteriskt våp utan en flicka med andra kvalitéer:

– Jag är snarare en stökig granne som är intresserad av uppfinningar, säger Nathalie Andersson.

Båda går i tvåan på estetiskt gymnasium. Albin i Norrköping och Nathalie i Stockholm. Skådespelarbanan verkar utstakad för dem.

Nyheterna för i år är mer av det tekniska slaget.

– Vi har satsat på ljud och ljus, både nerifrån och uppifrån, säger Anders Gustavsson.

Tidigare i år fick Svartå Soffteater Mjölby kommuns kulturstipendium och har nu etablerat sig som en fast institution i Mjölbys kulturliv.

– Det har gått jättebra. Vi har växt för varje år. Nu börjar vi få slut på kända karaktärer att bygga våra föreställningar på, säger Anders.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa