De misstänks för dubbelmordet

Två män, 34 och 38 år gamla, sitter anhållna som misstänkta för dubbelmordet i Mantorp, uppger redaktionens källor.

29 juni 2017 11:50

På onsdagen gick Åklagarmyndigheten ut med ett kortfattat pressmeddelande där det framgick att två personer hade anhållits som skäligen misstänkta för morden på en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man utanför Mantorp. Skäligen är den svagare misstankegraden.

– Eftersom utredningen är inne i ett tidigt skede kan jag inte lämna någon information förrän efter en eventuell häktningsframställan, sade chefsåklagaren i Linköping, Pär Andersson.

Varken polis eller åklagare har hittills velat uppge kön eller ålder på de två misstänkta. Flera av varandra oberoende källor uppger dock för redaktionen att de misstänkta är två män, 34 och 38 år gamla. 34-åringen är bosatt i Mantorp och 38-åringen är skriven på en adress i en mindre ort i Närke.

Av handlingar som redaktionen tagit del av framgår att bägge männen har missbrukat narkotika och bägge har tidigare dömts för brott – dock inte för några allvarligare våldsbrott.

Under onsdagseftermiddagen gjorde polisen en grundlig husrannsakan i 34-åringens bostad i Mantorp. Enligt ett ögonvittne sökte polisens tekniker även igenom ett cykelförråd och en tvättstuga i området, som ligger endast ett par kilometer från huset där 62-åringen och 70-åringen den 12 juni hittades mördade. Enligt ett annat ögonvittne sågs poliser bära ut påsar från 34-åringens bostad. Även en polishund, tränad för att känna lukten av narkotika, syntes på platsen.

34-åringen dömdes senast i september förra året för grov stöld till skyddstillsyn och missbruksvård. Brottet begick han i juni samma år när han gick fram till en kvinna, som besökt ett apotek, och slet åt sig hennes påse med receptbelagda mediciner. Inför rättegången gjorde Kriminalvården en personutredning som visade att 34-åringen hade ett "allvarligt narkotikamissbruk" som han skämdes mycket över. Mannen berättade att han, förutom alkohol och hasch, även missbrukade narkotiska läkemedel som stesolid och sobril. I samtal med Kriminalvården uppgav 34-åringen att han var ensamstående och levde på socialbidrag.

Även den 38-årige mannen från Närke förekommer i kriminella sammanhang. Han står just nu under åtal för att ha kört bil under påverkan av alprazolam, amfetamin, metamfetamin och cannabis. Körningen skedde i januari i år. Polisen gjorde en husrannsakan i mannens bil och hittade då två knivar. I förhör erkände 38-åringen att han kört bil under narkotikapåverkan och berättade att han tog amfetamin "varannan timme". Han uppgav även att han samlar på knivar och yxor och försäkrade att han inte är våldsam. För polisen berättade han även att han "bor i bilar".

Advokat Mats Tornéus försvarar en av de misstänkta – dock oklart vem av dem eftersom de misstänktas personuppgifter har belagts med sekretess.

– Jag har varit i kontakt med min klient och han förnekar brott, sade Tornéus på onsdagen.

Jonas Dahl försvarar den andra personen som är misstänkt. Han har inte velat svara på frågor.

Under fredagen förväntas åklagaren ta ställning till om männen ska begäras häktade eller försättas på fri fot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist