Erfarenheterna från branden i flerfamiljshuset på Prästgårdsliden och industribranden i Spångsholm visar på svagheter i räddningstjänstens ledningsförmåga, konstaterar räddningsledningen i Mjölby.
– Det här är precis vid sådana tillfällen som en övergripande ledningsfunktion behövs, säger räddningschefen Johan Forsgren i Mjölby.
Men det handlar inte om att ge upp självständigheten.
– Vi fortsätter att vara en självständig räddningstjänst, säger Jörgen Nielsen som är räddningschef i Ödeshög, men vi köper en tjänst som avlastar räddningsledaren otroligt mycket och som stärker organisationen.
I dag är jourhavande brandmästare på räddningstjänsten i Ödeshög, liksom i Mjölby/Boxholm, helt ensam under stora delar av dygnet och på helgerna. Mitt i pågående insatser ska denne fatta beslut om arbetsuppgifterna, om taktik, om samverkan med andra och om beredskap för nya olyckor.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har utrett hur den kommunala räddningstjänsten kan göras effektivare. Den "bakre ledningsfunktionen", en övergripande ledning dygnet runt, aviseras det kommande lagkrav på.
– En direkt följd av de stora skogsbränderna, säger Jörgen Nielsen.
RTÖG har idag fem medlemskommuner: Linköping, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg; och ett samarbete med räddningstjänsten i Vadstena och Motala.
– RC Lambohov är den enda räddningscentralen i Östergötland som kan utföra ständigt övergripande ledning dygnet runt, säger Johan Forsgren. Det är den tjänsten vi nu har för avsikt att köpa.
I dag är det SOS som står för det existerande övergripande stödet till kommunerna.
– Den delen av SOS-avtalet avslutas så småningom, säger Jörgen Nielsen, och därmed borde avgiften minska så att detta inte blir någon större fördyring.
Än så länge finns inga färdiga överenskommelser, men förhoppningen är att de nya samverkansavtalen ska vara på plats under nästa år. Även Kinda och Finspång är på väg in i samverkan och 2020 väntas alltså tolv av tretton östgötakommuner att ha avtal med RTÖG på olika sätt. Ydre står utanför.
– För tillfället har vi inga planer på att ansluta oss till RTÖG, säger Lars-Göran Svensson som är platschef på räddningstjänsten i Ydre. Vi har redan avtal med Jönköpings- och Kalmarområdena – men vi samarbetar förstås också med östgötakommunerna på alla möjliga sätt.