-- Vårt syfte är att alla ska vara nöjda, säger han. Förändringarna är bra för alla och jag tror att alla är beredda att betala för att få det bättre. Anklagelserna verkar vara nåt konstigt hopkok.
Göran Iggfält, Mantorp, äger Krågedal tillsammans med Arne Gustavsson, Boxholm. Båda två menar att de försökt hantera situationen på bästa sätt. De hävdar att de flesta fritidshusägarna varit positiva till detaljplanen vid ett samråd.
Göran Iggfält är förtroendevald kristdemokratisk politiker i Mjölby. Att han som markägare bara skulle vara ute efter att tjäna pengar fnyser han åt.
-- Det här är en långsiktig affär. Vi har avverkat skog och allting måste gå ihop. Påståenden om att vi ska stycka av tomter och sälja dyrt är befängda eftersom vi ännu inte vet vad de kommer att kosta.
Han säger att han aldrig hotat eller trakasserat stugägare i Krågedal.
-- Vi har ifrågasatt vilken laglig rätt de har att dra vattenledningar över mark de inte arrenderar, vår egendom alltså. Det måste regleras. I dag ligger de huller om buller.
Detaljplanens sjöbodar och en ny, stor brygga leder till ökad framkomlighet för allmänheten, hävdar Göran Iggfält. Han menar att sjöbodarna inte avskräcker några badare och att en stor brygga kan användas av flera människor än många små. Uppgifterna om att han skulle ha hotat en stugägare som sågat ner ett träd förnekar han.
Arne Gustavsson har haft en mer passiv roll i ägarskapet. Han har främst ägnat sig åt skogsbruket.
-- Det har funnits flera bråk där olika stugägare olovligen tagit ner träd på vår mark, säger han. I det här fallet gjorde vi en polisanmälan. De erbjöd sig att betala mer i arrende om vi drog tillbaka den. Vi gjorde det, men något höjt arrende har vi inte sett till.
Arne Gustavsson hävdar att detaljplanen görs för att många stugägare vill köpa sina tomter, och påpekar svårigheten att tillfredsställa alla viljor i skogsbruk.
-- Dessvärre togs det för många träd i avverkningen. Vi hade kommit överens med entreprenören om att spara alla alar, ekar och vissa tallar. Jag var inte närvarande och de tog bort för mycket.
Historien om att en skogsmaskin körde in på en tomt kommenterar han så här:
-- Vi hade kommit överens om att ta de träden och de gick inte komma åt på något annat sätt.
Enligt stugägaren informerade markägarna aldrig om att en maskin behövde köra över tomten.
Mikael Burgman, skogsvårdskonsulent på Skogsvårdsstyrelsen i Norrköping, poängterar att en skogsägare som ska avverka i närheten av samlad bebyggelse bör ta större hänsyn än vad den vida Skogsvårdslagen kräver. Han kritiserar markägarna i Krågedal.
-- Det som hänt här verkar vara generalklantigt, okänsligt och respektlöst, säger han. Kommunikation är a och o. I fritidshusområden bör man ta bort ris i större utsträckning än vid vanligt skogsbruk.