Bilden: Så kan nya köpcentrumet se ut

Norska Bergmantorp som äger Depot i Mantorp vill bygga en handels- och upplevelseplats i jätteformat – med namnet "The One".

8 november 2018 16:49

Tor-Erik Lund, som på fastighetsägarens uppdrag jobbar med projektet, jämför med Mall of Scandinavia i Stockholm och Emporia i Malmö.

– Det bor 500 000 människor i fjärde storstadsregionen. De har mindre än en timmes bilfärd från Mantorp. Det blir en superregional etablering som kommer att locka med inte bara handel, utan även med upplevelser och event, säger Tor-Erik Lund.

Att vi skrev om en liknande framtida satsning redan för tre år sedan, slår han undan som något helt annat.

– Då handlade det om en utvidgning av byggnaden. Nu talar vi om ett helt nytt koncept, menar han.

80 000 kvadratmeter och över 100 butiker talas det om i pressmeddelandet från The One. Hotell och restauranger och generösa öppettider.

Vad säger du till dem som är skeptiska till de här idéerna?

– Vi har knutit till oss många aktörer och det är de som ska fylla The One med upplevelser, menar Tor-Erik Lund.

Han är medveten om att många köpcenter idag brottas med problem. Näthandeln tar över kunder från de fysiska affärerna.

– Det beror på bristande innovation, säger Tor-Erik Lund.

Kan du säga vad det är för upplevelser det kan handla om?

– Jag kan inte gå in i detalj. Men vi samarbetar med Local Market Group AB som har ett flertal framgångsrika aktivitetscentrum, bland annat i Tele2 Arena i Stockholm.

Vad är det för tidsplan?

– Det är det som är så spännande. Detaljplanen finns och byggrätten också. Vi är igång med uthyrningen, säger Tor-Erik Lund.

Sedan vi förra gången skrev om planerad utbyggnad av Depot Mantorp har flera butiker i köpcentrumet flyttat eller lagt ner. Inom bara några dagar kommer en av det största hyresgästerna, Dollarstore, att flytta från nedre våningen och in i en egen byggnad – så kallad "big-box" på retail-svengelska – på Viringe industriområde i Mjölby.

Enligt pressmeddelandet från The One kommer det att finnas plats för "big-boxes" även inom den nya satsningen – alltså att butiker får en egen entré direkt från parkeringen.

Även Gallerian i Mjölby brottas med tomma ytor och de butiker som är kvar har varit så missnöjda med den utländska ägaren att Mjölby kommun köpt köpcentrumet genom sitt fastighetbolag Fami.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson

Ämnen du kan följa