Beskedet: Extremt tidig honung i år

Honungen är färdig extremt tidigt i år. På tisdag har Mjölby-Mantorps biodlarförening öppet hus, och då blir det försäljning av egen honung.

11 juni 2018 17:21

– Jag har aldrig varit med om att honungen har varit klar så tidigt, säger Anders Wanhainen, flitig biodlare i många år.

Det varma vädret har gynnat binas arbete.

– Risken är väl att allt bli överblommat tidigare än vanligt så att honungen också tar slut tidigare, säger Anders Wanhainen.

Östergötland är ett stort honungslän och Mjölby-Mantorps biodlarförening är mycket aktiv. Egentligen har föreningen öppet hus varenda tisdag så här års, eftersom vem som helst är välkommen på träffarna för att prata bin och biodling i föreningsbigården Klastorp som ligger alldeles intill kyrkogårdens parkering, centralt i Mjölby.

Föreningen har 40 medlemmar i dag och de har tillsammans 100-tals bisamhällen. I Klastorp har föreningen dessutom ett dussintal egna bikupor.

– Vi ser ett ökande intresse för biodling, säger Anders Wanhainen, nya medlemmar som tänker börja med biodling är på gång.

Det är dock en bit kvar till rekordårens medlemsantal på 1940-talet. Mantorps biodlarförening startades under andra världskriget, en tid då intresset för biodling och honung var stort eftersom det var brist på socker. Allra flest medlemmar, 116 personer, hade föreningen 1949. Tjugo år senare slogs Mantorpsföreningen ihop med Mjölbyortens biodlarförening. Den bildades redan 1917 med 15 anslutna biodlare, en siffra som snabbt växte.

På tisdag kl 18-20 blir det provsmakning och information i Klastorp för intresserade besökare och, om så önskas, en guidad tur i Sveriges enda bimuseum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist

Ämnen du kan följa