Efter ett tiotal livsmedelsinspektioner har miljökontoret nu tappat tålamodet. Restaurangen har inte bättrat sig, anser miljökontoret, och har därför ansökt hos förvaltningsrätten om vite, vilket är en slags böter.
Hittills har tre fall av misstänkt matförgiftning anmälts till miljökontoret. Kontrollrapporterna visar på flertal missförhållanden. Miljönämnden har uppmanat restaurangen att rätta till tre punkter:
1. Kylkedjan får inte brytas. Det betyder att livsmedlen inte får förvaras vid temperaturer som kan medföra att hälsofara uppstår, där det finns risk för att organismer kan växa till sig som kan ge magsjuka.
2. Personalen ska ha tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien.
3. Livsmedel ska förvaras eller serveras kylda så snart som möjligt efter upphettning, eller kylas ned till en temperatur som inte medför hälsorisker.
För varje punkt som inte följs riskerar restaurangägaren att få ett vite på 25 000 kronor.
Vid den senaste kontrollen 26 mars var temperaturen för hög i ett av nedkylningsskåpen, 11 grader istället för rekommenderade 8 grader.
Anmärkningar fanns även mot slitna golv vid varumottagningen och bristande rengöring av varmhållningsskåp.
Goda viljaRestaurangägaren Walid Nayef är förtvivlad och anser att han har gjort allt som står i hans makt för att möta miljökontorets krav och visa sin goda vilja.
– Att restaurangen får kritik har vi inte kunnat påverka, säger han.
Den höga kundtillströmningen har krävt att han fått köpa in fler kylar, frysar och annan förvaring men en utbyggnad är nu på gång.
Han anser att senaste kontrollen skett under hot från tjänstemännen och att han har vittnen till den händelsen.
– De måste visa professionalism i sitt yrkesutövande och även följa viss etik. Gränsen har nu passerat för vad som är acceptabelt. Kan restaurangens utveckling och framtidsplaner upplevas som ett hot mot vissa, frågar han sig. Nu överväger han vilka rättsliga åtgärder han kan vidta.
Förnekar bestämtAtt miljökontoret skulle hota eller ha som syfte att skada restaurangen, det förnekar livsmedelsinspektören Michael Johansson bestämt.
Är ni ändå kanske lite för nitiska med livsmedelskontrollen?
– Det är allvarligt och en mycket stor risk när maten inte blir riktigt nedkyld. Då är den inte säker och vi måste se till att konsumenten skyddas mot matförgiftningar.
Även om tre anmälningar om misstänkt matförgiftning inte är mycket med tanke på mängden serverade matportioner finns en gråzon, menar Michael Johansson.
– Det är väldigt få procent av matförgiftningar som verkligen anmäls.