Trädet Yggdrasil kommer från Mjölby

Under torsdagen öppnar Vikingarnas värld på Historiska museet i Stockholm, den största utställningen hittills om vikingar. I centrum står ett träd från Mjölby.

Från Yggdrasils stam går Christer Magnussons grenar ut i taket över hela den stora utställningen på Historiska museet i Stockholm.

Från Yggdrasils stam går Christer Magnussons grenar ut i taket över hela den stora utställningen på Historiska museet i Stockholm.

Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer

Mjölby2021-06-24 08:00

Jordens medelpunkt i vikingarnas världsbild, asken Yggdrasil, har skapats av småföretagaren Christer Magnusson på Mjölby Vattenskärning AB.

undefined
"I montrarna syns spåren efter exklusiva begravningsritualer, som kunde pågå i dagar. Du kan känna lukten i vardagens långhus och från örterna som kryddade maten", säger Katherine Hauptman, museichef på Historiska museet.

Asken har formgivits av Atsuko Hamanaka Brandt. Trädets stam står mitt i rummet och från grenarna utgår tio teman; som berättelser om sjöfarten, livet hemma, hantverket.

– I över ett år diskuterade vi material och utseende, säger Mårten Janson, projektledare på Historiska museet. Till sist blev det den här plåten med hål, det blir jättesnyggt att projicera animerade bilder på. Men flera plåtskärare sa att det inte skulle gå. 

Det sa inte Christer Magnusson i Mjölby.

undefined
Christer Magnusson fick hela tiden hålla i den lätta sträckmetallen när han skar ut trädets delar med en hård vattenstråle.

– Trädets grenar sträcker sig över en yta av 900 kvadratmeter. Jag gjorde 80 olika bitar, totalt 360 stycken, säger han. 

– Det svåraste med uppdraget, berättar han, var att metallen var så lätt. Den ville inte ligga still, utan flyttade sig hela tiden. Den kommer förresten från ett annat östgötaföretag, Expandermetall i Hestra i Ydre.

Yggdrasil är inte det första specialjobbet från Christers verkstad – hans plåtarbeten fanns på scenen vid Eurovision Song Contest i Moskva 2009. Till Hemslöjdsföreningens 100-årsjubileum på Liljevalchs skar Christer ut 2 000 träd. Och avslutningsceremonin vid OS i Vancouver 2010 pryddes av hästar som han gjort.

I början av året sålde han företaget och numera har han lördag hela veckan. Han har väntat på utställningen, som skulle ha öppnats i juni förra året, men sköts upp på grund av pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!