Inga nya vindkraftverk kan byggas i Mjölby kommun efter Försvarsmaktens beslut 2010 om ett stoppområde runt Linköping med 40 kilometers radie, vilket täcker in hela kommunen. Då var Mjölby en av landets vindkraftstätaste kommuner. Nu har kommunen halkat ner rejält på den topplistan.
Det beror förstås inte enbart på försvarets motvilja mot blinkande vindsnurror, som anses störa flygets övningsverksamhet. Den ekonomiska viljan att bygga nya kraftverk har minskat med de senaste årens låga elpris.
– Vi har inte för avsikt att driva denna fråga gentemot försvaret. Just nu är stoppet inget problem. Det här handlar om att vi vill dokumentera vår hållning i den här frågan och föra ner den på pränt, säger Lena Svensk som är vd på Mjölby Svartådalens energi AB (MSE).
MSE har inte gjort några investeringar i vindkraft de senaste åren och har inga avsikter att göra det. I stället har bolaget satsat på investeringar i bioeldad energiproduktion med det nya Kraftvärmeverket i Mjölby, samt förstärkt nät och distributionen av el och fjärrvärme.
Men man konstaterar att cirka 15–20 år framåt i tiden kommer många av de befintliga vindkraftverken i kommunen ha tjänat ut och behöver bytas ut. Med den tekniska utveckling som skett sedan 2010 när många av dem byggdes, kommer troligen nästa generations verk att bli högre, ha större diameter på sin svepyta och därmed ge mer effekt.
– Med dagens stoppbeslut kan de inte byggas, säger Lena Svensk.
Hur elpriset ser ut i det tidsperspektivet kan förstås ingen veta, men det är inte orimligt att anta att det kommer att stiga om kärnkraften fortsätter att fasas ut och om statens uppställda mål 100 procent förnybar elproduktion till år 2040 ska nås.
I Mjölby Kraftnäts elnät är man redan i dag uppe i 90 procent där anslutna vindkraftverk står för drygt hälften och resten delas ungefär lika mellan vattenkraft och det nya flisvärmeverket i Mjölby.
– Mjölby kommun har ett av landets bästa vindlägen. Ska man bygga någonstans så ska man bygga här, menar Lena Svensk.
Kommunens och MSE:s förslag är att en sektor, en tårtbit av denna stoppzon ska undantas från reglerna. Vindkraften är redan starkt etablerad i området som förutom Mjölby berör delar av Ödeshögs, Vadstenas, Motala samt Linköpings kommuner.
Ställningstagandet om framtida vindkraft kommer även att inkluderas i kommunens arbete med översiktsplanen.