Men det kan vara stress och mycket att stå i även i ett kök i Mjölby kommuns måltidsservice.
När det är dags för lunchrast på Vasaskolan springer barnen i omgångar tvärs över den asfalterade skolgården till sin egen matsal i äldreboendet Boken. Köket är ett av de största i Mjölby. Där lagas mat till 380 lågstadieelever och 185 boende på flera boenden. Mat lastas i åtta matvagnar som går ut till andra boenden i kommunen. Som om inte det räckte lagas mat till 800 lådor som veckovis levereras ut till äldre som bor hemma.
Elever som går på Vasas fritis får frukost före skoldagen och mellis på eftermiddagen. 100 på morgonen och över 200 till mellis.
Vad är bäst med ditt jobb?
– Glädjen med barnen. De tackar för maten och en del frågar efter recept när det är mat de tycker är extra god, säger Viktoria Tudén som ansvarar för matlagningen till skoleleverna.
Hon har provat på andra anställningar. Hon har varit på gymnasiet och även lagat äldremat.
– Men de senaste 12–15 åren har jag hamnat här och det trivs jag jättebra med. Som köksansvarig för skolan blir det en del planering och inköp också. Jag har även varit med och planerat matsedlar.
I köket är det ytterligare två matansvariga, Greta Lindén som har äldrematen och Tina Oberpichler med hemluncherna. De delar på arbetsuppgifterna i köket. Kockarna i köket roterar runt på de tre avdelningarna.
Vad finns det för utmaningar?
– Det är ju ekonomin, att få ihop budgeten. Livsmedel har blivit mycket dyrare. Vitkål som varit en billig grönsak som vi gör sallad av har gått upp jättemycket. Vi försöker kolla vad det är säsong för.
Om du kunde ändra på något, vad skulle det vara?
– Det är det där med tiden. Barnen har bara 20 minuter och det är kring 70 barn som äter samtidigt. Man skulle önska att de fick lite mer lugn och ro.
Nu är det på gång vissa förändringar i matsalen. Det har varit en viss renovering och Viktoria ser fram emot få nya gardiner, gröna växter och skärmar mellan borden så att det blir lite mer avskilt.
– Jag tycker det är roligt att kunna pynta lite i matsalen efter årstid, som jul och påsk. På fredagsmorgnar kanske jag dimmar ner lite och tänder mysbelysning. Det tycker jag om att göra för barnen, säger hon.
Hon gillar att testa nya saker på barnen. Som exempel nämner hon morotsbollar som introducerades som ett vegetariskt alternativ till köttbullar. Barnen var tveksamma i början, men nu har de blivit en populär och återkommande rätt på buffén.
Vad är matglädje för dig?
– För mig är det när barnen gillar det vi lagar. Nu när vi har buffé så får barnen lära sig att ta för sig och att man tar lite av olika saker, inte bara köttbullar.
Tacos är favoriten på Vasaskolan. Då hugger barnen gärna för sig mer än de orkar, för här gäller bufféservering – även för de små barnen. Personalen försöker styra lite.
Hur gör ni i personalen för att behålla entusiasmen?
– Vi är ett härligt gäng som har roligt på jobbet och trivs. Vi skojar mycket. Men just när allt ska ut då hinner man inte prata så mycket. Vi hinner inte sätta oss och dricka kaffe då. Vi har vår kvarts frukost klockan nio. Annars är det full rulle, säger Viktoria Tudén.
När lunchen är avklarad ska man förbereda mellis. Och sedan ska beställningar och inköp administreras och nästa dags lunch planeras.
Skulle du inte vilja jobba i krogkök?
– Nä, jag tycker sju till halv fyra är bra tider.