Viktoria serverar mat till hungriga skolbarn

Viktoria Tudén har jobbat i kommunalt storkök sedan hon gick ut Dackegymnasiet för nästan 30 år sedan. Hon lockas inte av krogkökens glamour och kvällsarbete.

Viktoria Tudén trivs med jobbet i köket på Boken. 320 lågstadiebarn äter lunch varje dag, och köket lagar även äldremat.

Viktoria Tudén trivs med jobbet i köket på Boken. 320 lågstadiebarn äter lunch varje dag, och köket lagar även äldremat.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-01-29 17:00
undefined
Nöjda matgäster, bra arbetstider och trevlig stämning i arbetslaget får Viktoria att stanna kvar på jobbet. Hon längtar inte till krogkök.

Men det kan vara stress och mycket att stå i även i ett kök i Mjölby kommuns måltidsservice.

När det är dags för lunchrast på Vasaskolan springer barnen i omgångar tvärs över den asfalterade skolgården till sin egen matsal i äldreboendet Boken. Köket är ett av de största i Mjölby. Där lagas mat till 380 lågstadieelever och 185 boende på flera boenden. Mat lastas i åtta matvagnar som går ut till andra boenden i kommunen. Som om inte det räckte lagas mat till 800 lådor som veckovis levereras ut till äldre som bor hemma.

Elever som går på Vasas fritis får frukost före skoldagen och mellis på eftermiddagen. 100 på morgonen och över 200 till mellis.

Vad är bäst med ditt jobb?

– Glädjen med barnen. De tackar för maten och en del frågar efter recept när det är mat de tycker är extra god, säger Viktoria Tudén som ansvarar för matlagningen till skoleleverna.

undefined
Köket på äldreboendet Boken är ett av Mjölbys största. Mat till 380 elever, 185 äldre på Boken samt till 18 matvagnar för andra boenden varje dag. Dessutom 800 matlådor i veckan som hemtjänsten kör ut.

Hon har provat på andra anställningar. Hon har varit på gymnasiet och även lagat äldremat. 

– Men de senaste 12–15 åren har jag hamnat här och det trivs jag jättebra med. Som köksansvarig för skolan blir det en del planering och inköp också. Jag har även varit med och planerat matsedlar.

I köket är det ytterligare två matansvariga, Greta Lindén som har äldrematen och Tina Oberpichler med hemluncherna. De delar på arbetsuppgifterna i köket. Kockarna i köket roterar runt på de tre avdelningarna.

undefined
Viktoria Tudén trivs med jobbet i köket på Boken. 320 lågstadiebarn äter lunch varje dag, och köket lagar även äldremat.

Vad finns det för utmaningar?

– Det är ju ekonomin, att få ihop budgeten. Livsmedel har blivit mycket dyrare. Vitkål som varit en billig grönsak som vi gör sallad av har gått upp jättemycket. Vi försöker kolla vad det är säsong för. 

Om du kunde ändra på något, vad skulle det vara?

– Det är det där med tiden. Barnen har bara 20 minuter och det är kring 70 barn som äter samtidigt. Man skulle önska att de fick lite mer lugn och ro.

undefined
En lugnare miljö och lite mer tid önskar Viktoria Tudén sina unga matgäster om hon får önska sig någon förbättring.

Nu är det på gång vissa förändringar i matsalen. Det har varit en viss renovering och Viktoria ser fram emot få nya gardiner, gröna växter och skärmar mellan borden så att det blir lite mer avskilt.

– Jag tycker det är roligt att kunna pynta lite i matsalen efter årstid, som jul och påsk. På fredagsmorgnar kanske jag dimmar ner lite och tänder mysbelysning. Det tycker jag om att göra för barnen, säger hon. 

Hon gillar att testa nya saker på barnen. Som exempel nämner hon morotsbollar som introducerades som ett vegetariskt alternativ till köttbullar. Barnen var tveksamma i början, men nu har de blivit en populär och återkommande rätt på buffén.

Vad är matglädje för dig?

– För mig är det när barnen gillar det vi lagar. Nu när vi har buffé så får barnen lära sig att ta för sig och att man tar lite av olika saker, inte bara köttbullar. 

undefined
Femårige Elvin Adlertz vill ha lite mer rivna morötter till potatisbullarna och blodpuddingen.

Tacos är favoriten på Vasaskolan. Då hugger barnen gärna för sig mer än de orkar, för här gäller bufféservering – även för de små barnen. Personalen försöker styra lite.

Hur gör ni i personalen för att behålla entusiasmen?

– Vi är ett härligt gäng som har roligt på jobbet och trivs. Vi skojar mycket. Men just när allt ska ut då hinner man inte prata så mycket. Vi hinner inte sätta oss och dricka kaffe då. Vi har vår kvarts frukost klockan nio. Annars är det full rulle, säger Viktoria Tudén. 

När lunchen är avklarad ska man förbereda mellis. Och sedan ska beställningar och inköp administreras och nästa dags lunch planeras.

Skulle du inte vilja jobba i krogkök?

– Nä, jag tycker sju till halv fyra är bra tider.

I kommunens tjänst

Corren träffar kommunanställda i en serie artiklar. 

Namn: Viktoria Tudén, 47 år.

Bor: I Linneberg mellan Strålsnäs och Boxholm, med maken Mårten och döttrarna Wilma, 21 och Tilda, 18. Viktoria är född i Strålsnäs.

Aktuell: Jobbar som köksansvarig för skolmaten i Bokens storkök.

Måltidsservice finns tillsammans med kommunens lokalvård under den nya samhällsbyggnadsförvaltningen. Fem enhetschefer delar på ansvaret. Måltids- och lokalvårdschef är Marie-Louise Nydahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!