Under slutet av vårterminen tillsattes totalt fyra nya rektorer till grundskolorna Lindbladskolan, Klämmestorpskolan, Bjälbotullskolan samt Blåklintskolan. Tre av nyrekryteringarna är, enligt kommunen, ett resultat av pensionsavgångar.
– Förra rektorn på Lindbladskolan, som jobbat hos oss i 25 år, hade även ansvar för Bjälbotullskolan i Skänninge. Tjänsten skulle inom en snar framtid innebära en allt för tung arbetsbörda, därför har den rektorstjänsten blivit två. Vi behöver ge våra skolor och lärare bättre förutsättningar, säger Karl-Johan Sjödin, verksamhetschef för förskola och grundskola, och förtydligar:
– Totalt är det alltså endast en tjänst av de fyra som är nytillsatt.
Ytterligare tre biträdande rektorer ska rekryteras till grundskolan. Två av de nya tjänsterna, på Egebyskolan och Trojenborgskolan, ska finansieras av statsbidrag.
– Detta är en åtgärd som formulerats i samband med Skolverkets satsning "Samverkan för en bättre skola". Syftet är att stärka det pedagogiska ledarskapet – allt för att skolorna ska få bättre kraft i utvecklingsarbetet.
Samtidigt är ekonomin kärv. Därför kommer en av rektorerna som sagt upp sig på gymnasiet Kungshöga inte ersättas – iallafall inte innan årsskiftet. Istället blir det en intern lösning där kvarvarande rektor får stöd från utsedda lärare.
– Vi var tvungna att dra i nödbromsen innan ekonomin skenade iväg för mycket. Att inte ersätta rektorn på Kungshöga är en del av vår handlingsplan för återstående budgetår.
För att ytterligare spara pengar har utbildningsförvaltningen infört ett köpstopp för samtliga verksamheter. Köpstoppet gäller bland annat möbler och studieresor.
Har rektorer valt att gå på grund av de strikta budgetramarna?– Nej, det skulle jag inte säga. Vi arbetar systematiskt och tillsammans för att få ekonomin att gå ihop. Jag kan förstå att rekryteringarna av rektorer låter rörigt, men allt är en medveten och långsiktig satsning, säger Karl-Johan Sjödin.
Utbildningsnämnden är i full gång med att lägga en budget för 2020. Karl-Johan Sjödin tror att en ordinarie budget – utan några köpstopp – kommer att kunna läggas.
– Efter årsskiftet kan vi också se över rektorsorganisationen för gymnasiet. Kanske behöver vi tillsätta en till rektor på Kungshöga, kanske inte, säger Karl-Johan Sjödin.