Det skriver Mjölbyläraren Marléne Stenman i ett medborgarförslag till Mjölby kommun. Hon har reagerat på en artikel i Corren med rubriken "Skolan jobbar mot hedersvåld".
– Jag vill inte gå till motangrepp men jag menar att vi kan bli bättre. Vi kan aldrig säga att vi gör tillräckligt mycket för målgruppen. Vi kan inte svära oss fria och vi vet att vi har problemen i Mjölby, säger hon.
På Kungshögaskolan där hon är lärare på barn- och fritidsprogrammet pågår ett arbete för att medvetandegöra, förebygga och åtgärda när en ung person drabbas.
Och det har hänt. Marléne Stenman skriver att hon under de senaste åtta åren mött ett antal unga som drabbats av hedersförtryck och att vart tionde kvinnomord i Sverige är hedersrelaterat.
– Vi måste bli bättre på att reagera på signaler. Mjölby kommun behöver ta ett helhetsgrepp på det förebyggande arbetet och samordna insatserna när signaler fångas upp. Vi som möter unga måste reagera snabbt, menar hon.
Marléne Stenman berättar om en händelse förra våren där två unga medborgare i Mjölby fördes ut ur landet för att giftas bort. Tack vare ideella insatser kunde de återvända och svenska myndigheter vidta åtgärder.
– Vi som möter de ung flickor och pojkar behöver också ge dem signaler om att vi ser, förstår och är beredda att stödja, säger hon.
Hon ger exempel på konkreta åtgärder i sitt medborgarförslag. Dit hör en utarbetad strategi i en handlingsplan, utbildning av personal inom kommunala myndigheter och strategier för samverkan mellan myndigheter. "Det finns goda exempel på nätverk som fungerar", skriver hon och hänvisar till regeringens jämställdhetsmål som berör maktfördelning, ekonomisk fördelning, utbildning och hälsa samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.