Det bästa med vårt hem är att det speglar oss

Att kliva in i Fanny och Simons lägenhet är en färgsprakande upplevelse. De faller inte för inredningstrender utan vågar gå sin egen väg.

Fanny har alltid älskat både färg och mönster. Sovrummet har fått en vilsam blå färg.

Fanny har alltid älskat både färg och mönster. Sovrummet har fått en vilsam blå färg.

Foto: Agnes Ganestål

Mjölby2021-03-31 20:00

Fanny Pettersson och Simon Lundqvist är inte rädda för färg och mönster. Väggarna i deras lägenhet i Mjölby är tapetserade i mönstrade tapeter eller målade i klara nyanser, men trots det ser hemmet allt annat än plottrigt ut.

– Det bästa med vår lägenhet är nog att den speglar oss så tydligt. Jag gillar verkligen tapeterna och tycker de ger en ombonad känsla. Det känns som ett hem och inte bara en lägenhet, säger Fanny och sjunker ned bland de färgglada prydnadskuddarna i den ljusa, mjuka soffan.

Till vardags jobbar både hon och Simon på Bremers färg i Mjölby.

– Mitt intresse för inredning har nog vuxit av jobbet. Jag har haft ett intresse för inredning i många år och som liten ville jag alltid göra om mitt eget rum, men det har vuxit mer och mer nu.

Det är ju väldigt inne med ljusa färger och stilren inredning. Varför faller inte du för de trenderna, tror du?

– Jag är ingen enfärgad, grå person. Mina föräldrar är likadana och har nog gett det vidare. Jag har alltid gillat att ha färg och mönster på väggarna. Sedan har jag kommit fram till att man kan matcha olika mönster med varandra också.

undefined
Fanny har alltid älskat både färg och mönster. Sovrummet har fått en vilsam blå färg.

Det viktigaste för ett trivsamt hem är att sätta sin egen touch på det, tycker Fanny.

– Man måste hitta sig själv i sitt hem och inte bara försöker göra som alla andra. Det ska spegla en själv.

Har du och Simon alltid haft samma inredningsstil?

– Egentligen inte, men vi har nog hittat en gemensam stil som vi båda tycker om. Det är väl mest jag som kommer med idéerna, men Simon har ganska mycket att säga till om för han tycker också det är roligt med inredning. Det är kul att vi delar det intresset och kan bolla idéer med varandra.

En gemensam favorit i hemmet är kristallkronan över matbordet i vardagsrummet. Den är, liksom mycket annat i parets ägo, återbruk.

undefined
En gemensam favorit i hemmet är den kristallkrona som hänger över matbordet i vardagsrummet och fyndades på blocket.

– Kristallkronan har vi köpt på blocket. Sedan har vi fått en del möbler från släkt och familj också. Jag tycker det känns roligt att kunna ärva och visa upp gamla möbler och inte bara behöva köpa nytt hela tiden.

Men paret gillar också att göra om nya möbler och sätta sin egen prägel på dem.

– Vår TV-bänk är till exempel en vanlig Ikea-möbel som vi satt en klinkerskiva på, berättar Fanny.

undefined
Förutom återbruk gillar Fanny och Simon att göra om nya möbler. tv-bänken är en vanlig Ikea-möbel som nu fått en klinkerskiva på sig.

I lägenheten har hon och Simon bott i under tre och ett halvt år, men i maj bär det av till hus.

– I huset kommer vi våga göra mycket mer. Här har vi ändå haft en begränsning att lägenheten hela tiden ska vara säljbar.

Fanny ler när hon börjar berätta om planerna för huset.

– Det kommer vara tapet och färg även i taken. Det har jag alltid drömt om. Vi var inne på att tapetsera taket i vardagsrummet i den här lägenheten, men det kändes lite väl vågat. I huset kommer vi verkligen kunna vara kreativa och släppa loss våra tankar och idéer. Det kommer bli väldigt roligt.

undefined
I maj bär det av till hus för Fanny och Simon.

Samtidigt råder delade känslor inför den kommande flytten.

– Det känns bra, men lite jobbigt. Vi har trivts här väldigt bra, men det känns ändå som rätt steg att ta.

Huset ligger liksom den nuvarande lägenheten i Mjölby.

– Jag bodde i Kanada ett år efter studenten och jobbade som au pair. Sedan var tanken att jag skulle komma hem och fundera på vad jag ville göra, men så insåg jag att det är här i Mjölby med mitt jobb som jag trivs.

Fanny ler.

– Självklart har vi haft tankar på att flytta till andra ställen med, men ska vi bo i Sverige känns Mjölby bäst. Jag gillar ju inredning och att få hjälpa andra, så vi fastnade här.

Fanny har alltid intresserat sig för inredning. Som barn ville hon ständigt göra om sitt rum. Intresset har bara växt med åren.
Fanny har alltid intresserat sig för inredning. Som barn ville hon ständigt göra om sitt rum. Intresset har bara växt med åren.
Fanny Pettersson

Ålder: 24, fyller snart 25.

Bor: I Mjölby, i en 64 kvadratmeter stor lägenhet med sambon Simon och hunden Zambo. Har bott där i tre och ett halvt år.

Sysselsättning: Jobbar på Bremers färg i Mjölby med färger, tapeter och inredning.

Intressen: Fixa och dona i hemmet, umgås med familj och vänner samt baka och laga mat.

Favorit med hemmet: Kristallkronan i vardagsrummet.

Planer framöver: Flytta till hus i Mjölby på cirka 150 kvadratmeter. Flyttlasset går i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!