Vegetariska biffen kan bli skolmat

Jorå, "mjölnarbiffen" fick med råge godkänt. Alla som vi träffade på lördagens matmässa på torget i Mjölby centrum öste lovord över den vegetariska biffen från kommunens kök. Folke Loarp-Fäldt, 3 år, var en av dem.

Choklad från Ödeshög. Lokala producenten Narr har öppnat en butik vid fabriken intill E4:an.

Choklad från Ödeshög. Lokala producenten Narr har öppnat en butik vid fabriken intill E4:an.

Foto: Ulrik Svedin

Mjölby2018-10-29 13:30

– Gott! Men sådana här får vi inte på "föris", säger han kritiskt och får samtidigt lite hjälp av mamma Ina Loarp för att inte spilla.

Att de inte får biffarna på förskolan beror på att det kommunala köket just nu håller på att prova ut ett helt nytt recept på vegetariska biffar.

– Jätteroligt att träffa personalen så här på mässan och se att de är så engagerade. Till vardags hinner man ju inte prata med personalen så mycket. Det är också roligt med matmässan. Om man vill att det ska hända saker i centrum så måste man faktiskt besöka dem också, säger Folkes mamma, Ina Loarp.

Måltidsspecialisterna Camilla Svedberg-Grill och Kim Claesson serverar på löpande band och berättar att biffarna är gjorda på bönor som är lokalt odlade, ägg och lite haloumi-ost. Det är mycket som måste klaffa innan de kan börja servera dem på skolorna och kanske på servicehus.

– Inte minst att de ska kunna fungera i vår färs-formare eftersom vi ska göra stora mängder, säger Camilla Svedberg-Grill. Vegetarisk mat kan också vara ett lite laddat ämne.

Hur då?

– Många tror att man inte blir mätt, eller att den inte är lika god. Vi har en vegetarisk dag i veckan på skolmenyerna. Men vi jobbar samtidigt mycket med att få in bra, svenskt kött de andra dagarna, säger hon.

Matmässan i Mjölby hölls för tredje året. Den är finalen på "Vecka 43" som belyser tillväxt och entreprenörskap. På mässan fanns flera stånd med närproducerad mat och andra godsaker. Som glögg från Väderstad och lokalslungad honung. Eller godis som Brenda Hilding från Motala. Hon fick tips om matmässan via Reko som är en sammanslutning för direkthandel med närproducerade livsmedel på sociala medier.

– Jag gillar att berätta om hur mina produkter är gjorda och hur man kan göra goda saker utan onödigt mycket socker och utan konstiga tillsatser.

Hans Sandberg från Strålsnäs förverkligade en affärsidé när han pensionerades för sju–åtta år sedan. Att köpa in och sedan sälja närproducerad mat.

– Här, prova lite glögg som är gjord på björksav! säger han uppfordrande.

Men han tycker att det börjar bli lite jobbigt att stå på marknader.

– Ja, kanske är det åldern, men jag är helt slut efter en dag. Därför är den här matmässan bra. Den ligger nära, och det handlar bara om några timmar, säger Hans Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!