Växtkraft skjuter problemen framför sig

Företagarföreningen Växtkraft valde på torsdagen en ny styrelse. Men frågan om vad föreningen egentligen ska vara sköts på framtiden.

Växtkrafts extra stämma förflöt lugnt på torsdagen. Nya styrelsen ska utreda föreningens framtida upplägg.

Växtkrafts extra stämma förflöt lugnt på torsdagen. Nya styrelsen ska utreda föreningens framtida upplägg.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-10-23 07:00

Det har varit en turbulent höst för näringslivets förening Växtkraft i Mjölby kommun. Styrelsen föreslog en delning, föreningens verksamhetsledare fick inte vara kvar, 26 medlemsföretag riktade misstroende mot personer i styrelsen, styrelsen avgick och en extra årsstämma utlystes.

Stämman hölls på torsdagskvällen på Mjölby stadshotell. Inget av missämjan märktes av, förutom att avgående ordföranden Monika Gideskog förklarade att hon är väldigt besviken.

– Jag önskar att jag hade fått ägna mer energi åt att kunna jobba för våra medlemmar i stället för denna tid av missförstånd gällande avtal och organisation, sa hon.

Hon menade att misstroendet byggde på osanningar och hörsägen. Sedan önskade hon den nya styrelsen framgång.

Det blir också den som får ta tag i de eventuella motsättningar som fortfarande kvarstår. Förutom att välja en styrelse handlade den viktigaste punkten på dagordningen om föreningens fortsatta organisation och inriktning. Den hänsköts till den ordinarie stämman i vår. Där ingår att ta ställning till den långa rad med förslag på förändringar som de 26 medlemsföretagen tog upp i sin protestskrivelse i september.

Huvudfrågan där handlar om man ska fortsätta försöka samsas under en förening, eller om man ska dela upp sig i två separata med olika agendor.

Två från den gamla styrelsen fick fortsatt förtroende, Gudrun Hallerfelt, Hårhörnan, och Richard Bjersér, Toyota Industries. I övrigt är det nya namn. Till ny ordförande valdes Jonny Cammerfjord, vice vd på MSE.

Kan du i MSE bli en länk mellan kommun och näringsliv?

– Jag tror inte att jag får någon gräddfil, men min tillgång till ett stort nätverk kan kanske tillföra något. MSE:s kunder är ju alla i kommunen. 

Han tror att Växtkraft måste bli bättre på kommunikation.

– Vi har haft ett första styrelsemöte och vi kommer nu att prata med medlemmarna och skaffa oss en bild av deras förväntningar på föreningen. Vårt uppdrag är att komma med ett förslag på hur vi ska organisera oss, och huvudfrågan är om Växtkraft ska fortsätta som en gemensam förening eller dela upp sig i två, säger Jonny Cammerfjord.

Parallellt med det arbetet ska man diskutera vilka aktiviteter och arrangemang som Växtkraft ska ha – och genomföra dem med samarbetspartner. Ytterligare en fråga är vilka personliga resurser man ska anlita. Helena Nyberg som varit Växtkrafts verksamhetsledare jobbar nu för kommunen och Galleriabolaget. Det kommunala bidrag från kommunen som använts för den resursen kommer nu att gå tillbaka till kommunen för återstoden av året, enligt Johan Cammerfjord.

– Som gammal Mjölbybo kan jag tycka att vi måste hitta på saker för att utveckla kommunen och få ut Mjölbyborna mer, säger han och tycker att det är lite svårt att få dem att lämna sina bostäder.

Han ser framför sig fler arrangemang tillsammans med aktörer som skedde till exempel vid förra helgens höstfest. Även samarbete med idrottsföreningar tror han på. Stadsloppet tar han som exempel på ett arrangemang där både företag, föreningar och det offentliga Mjölby kan samarbeta om att lyfta Mjölby – både för näringsidkare och medborgare.

– Om vi kan få in aktiviteter i varandras kalendrar, önskar han.

Övriga i styrelsen är Lars-Erik Nilsson, Brynstorps gård, Markus Höglund, Mjölby stadshotell, Erika Rydell, Mantorps hästarena, Ellinor Nilsson, Handelsbanken och Elin Berggren, Svensk fastighetsförmedling.

Växtkraft i Mjölby

Beslutet om att bilda en ny gemensam näringslivsförening togs 2019. Våren 2020 bildades föreningen med Elias Ketuly, fastighetsägare i Skänninge, som ordförande.

Föreningen ersatte en rad olika föreningar, för fastighetsägare, handlare och för centrumutveckling. Även den årliga företagsbanketten hade en egen organisation.

Tanken var att under ett paraply förena alla företag som vill utveckla näringslivet i kommunen. Två utskott bildades, ett för stadsutveckling och ett för nätverkande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!