Mjölby 100 år
När vattentillgången var så liten att kvarnarna inte kunde hållas igång blev Jämmerstenen synlig. Den låg mitt i vattnet.
Nu ligger stenen i hembygdsparken. Så viktig var den att den räddades ur ån när man sprängde för kraftstationen 1927, och försågs med en skylt. Det här är inte vilken sten som helst. Det var den som markerade läget för kvarndriften.
Ingen kvarnby utan Svartåns forsande vatten, nämligen. Det var vid de många fallen, totalt tolv meter höga, som byn växte fram och omkring 1250 nämns Mylloby, kvarnbyn i skriftliga handlingar. Ett tiotal kvarnar fanns längs fallen.
Men kvarnhjulen måste snurra. När vattennivån var så låg att Jämmerstenen stack upp ur Svartån var det nödläge för mjölnarna. Jämmerstenen fanns mellan Mjölby kvarn (Edlunds) och Norrgårds kvarn. I dag ligger Nyfiket i Mjölby kvarn AB:s hus som byggdes av Wilhelm Edlund. Norrgården ligger på andra sidan ån, där hade nyss Wienerbageriet sina lokaler.
Svartån gav också elkraft, och det hade Mjölby haft sedan Älvkullafallet byggdes ut 1892. Det betydde att kvarnbyn fick elektrisk gatubelysning med fyra lampor redan året därpå. Sedan kom elkraften på allvar och när kraftstationen byggdes centralt i stan 1927 var tiden ute för många av kvarnarna längs ån.
1928 byggdes den nya kvarnen vid Magasinsgatan, intill stambanan och riksvägen. Den sista kvarvarande kvarnen vid Svartån var Kanikegårds kvarn som stängdes 1965. Byggnaden finns fortfarande kvar bakom Kanikegården.