Vänsterpartiet med på att utse vinstdrivande företag

”Inga privata vinster i välfärden” är den fråga som Vänsterpartiet går till val på. I Mjölby kommun var Vänsterpartiet med och röstade fram utföraren som ska ta över kommunens personliga assistans.

Göran Lidemalm.

Göran Lidemalm.

Foto: Erik Grenestam

Mjölby2014-01-17 10:22

Principbeslutet att upphandla personlig assistans tog social- och omsorgsnämnden i somras. Då reserverade sig dåvarande ordinarie V-ledamoten Lena Höjdevall. Nuvarande V-ledamoten Göran Lidemalm var däremot med om upphandlingsbeslutet att utse Frösunda omsorg.

Hur rimmar det med ”Inga privata vinster i välfärden”?

– Beslutet om att upphandla var ju redan fattat i demokratisk ordning, säger han och ser därför inte att det var någon vits med att avstå från att rösta eller att reservera sig när det gällde val av utförare.

Så här motiverar nämndordföranden Anna Johansson (S) upphandlingsbesluten:

– Vi är i ansvarsställning och har en verklighet med ekonomiskt underskott att ta ställning till. Därför har det vägt tungt att hitta en verksamhet där det går att sänka på kostnaden utan att tumma på kvaliteten. Istället för att lägga ner verksamhet eller säga upp personal valde vi att göra på det här sättet.

Höga vinster?

Frösunda omsorg har fått kritik för att vara ett riskkapitalbolag, för att ta ut höga vinster och hålla lönerna nere.

När en upphandling görs är det inte känt vilka företag som vägs mot varandra. Att det vinnande företaget Frösunda omsorg är omstritt är ingenting Anna Johansson ännu har förhållit sig till.

– Vi har egentligen inte hunnit fram dit. Det är ett känt företag. Vi har inte bedömt det över huvud taget på annat sätt än att det lever upp till de kravkriterier som ställs i upphandlingsunderlaget. Det är ju det som vi fattar beslut efter. Det är inte bra om företaget fått kritik. Det blir en viktig facklig fråga att se till sådant som kollektivavtal och meddelarfrihet upprätthålls.

– Att Frösunda omsorg har blivit kritiserade är ingenting jag tycker om. Jag vet inte heller om man har gått till botten med vad kritiken handlar om, säger Göran Lidemalm.

Stämmer inte

Frösunda omsorg tycker inte att kritiken mot företaget stämmer. Så här skriver Mats Pernhem som är affärsutvecklingschef inom området personlig assistans i ett mailsvar till Corren.

– Vårt mål är att bedriva en god omsorg med nöjda kunder. Har vi nöjda kunder och motiverade medarbetare följer också ett bra ekonomiskt resultat. För att nå dit satsar vi på att utveckla nya innovativa arbetssätt, höja kompetensen och naturligtvis effektivisera – detta gör vi tillsammans med stor hjälp av våra ägare. Det bidrar alltså till att höja kvaliteten på omsorgen i Sverige.

Generellt är det så vid alla övertaganden av driften efter upphandling att medarbetarna tar med den lön man hade innan, i det här fallet den som kommunen satt, enligt Frösunda omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!