Grundförslaget är att ha sammanhållna stadier på alla skolor i Mjölby kommun. I dag byter vissa elever skola inför sexan, vilket man vill undvika. Kommunen menar att man kan förbättra skolresultaten genom en sådan reform.
Flera negativa följder har dock uppmärksammats.
Från byalaget Västra Harg kom kritik mot att skolan utarmas om förslaget genomförs att flytta bort fyran och femman. Där vill man att kommunen i stället satsar på skolan och utökar/ändrar upptagningsområdet och att skolan får årskurserna F–6. Den lösningen ska nu förvaltningen fortsätta utreda. Det gäller även för Normlösa skola som också har F–5 i dag.
Byalaget i Västra Harg vill ha en naturprofil på skolan för att locka nya elever, men kommunen oroar sig för ökade skolskjutskostnader.
– Det är ett grannlaga jobb för utredarna att få ihop det. Att ändra skolupptagningsområdena är komplicerat eftersom mängden barn varierar från år till år. Och familjer med flera syskon vill nog inte att skolområdena ändras, menar Gun-Inger Andersson, ordförande (L) i utbildningsnämnden.
Frågan om att skapa en profilerad skola har också varit uppe i nämnden. Men där måste det finnas en långsiktig plan, menar hon.
För Skänninges låg- och mellanstadieelever finns två alternativa förändringar från i dag när barnen byter från Bjälbotull- och Lindbladsskolan till Trojenborgsskolan inför sexan: F–6 på båda, eller uppdelat F–3 respektive 4–6.
– Vi har tänkt oss att ha F–3 på Bjälbotullskolan och 4–6 på Lindbladsskolan. Vi vill gärna ha två paralleller på samma skola för det ger socioekonomiska vinster och lättare att planera mellan klasser. Vi tror att det gynnar måluppfyllelsen, säger Gun-Inger Andersson.
Två problem infinner sig dock. Det ena är att eleverna måste byta skola två gånger under grundkolan. Det andra är att det blir för trångt på Bjälbotullskolan, där det finns en förskola som kan behöva utvidgas, vilket man förberett lokalerna för. Lokaler frigörs i stället på Trojenborgsskolan, när två sjätteklasser tas bort.
Att bygga ut skolorna skulle vara en möjlighet, men kommunens investeringsbudget är redan hårt ansträngd med förändringar i Mjölby tätort och i Mantorp.
Enligt Gun-Inger Andersson planeras ett beslut att tas i maj. Genomförandet ska ske hösten 2022.