Supportrar klistrade märken på "Potäten"

Klistermärken uppsatta av Elfsborgs supportrar sitter på Mjölbypotatisen. Mjölbypartiet är upprörda, men kommunen lovar att genast ta tag i frågan.

Mjölby 16 augusti 2023 20:00

Den som passerat Potatisrondellen den senaste tiden har kanske uppmärksammat att Mjölbys stolta symbol numera är pyntad. Inte med vackert jul- eller påsköverdrag – utan med klistermärken.

Klistermärkena har limmats på Potatisen av supportrar från det fotbollsallsvenska laget Elfsborg från Borås. Några som reagerar starkt när de får höra det är Mjölbypartiet.

undefined
Utspridda klistermärken på Potatisen.

– Jag är sett att det är något krafs på den. Jag tror att de suttit där ett bra tag. Det är för jävligt, säger Mjölbypartiets talesperson Bävern.

Partiet, som såklart inte är ett riktigt parti, har sociala medier som sin grej. Med drygt 200 000 följare på Instagram har de på ett humoristiskt sätt varit med och satt Potatisen på kartan. Partiet har inskrivet i sina stadgar att Potatisen ska vara fredad.

– Det står i Mjölbypartiets konstitutionella ramverk att den heliga Mjölbypotäten under inga omständigheter ska besudlas med främmande föremål, som exempelvis klistermärken. Vi ser det som en attack mot Mjölbys befolkning och samhället i stort.

undefined
"Det står i Mjölbypartiets konstitutionella ramverk, att "den heliga Mjölbypotäten ska under inga omständigheter besudlas"", berättar partiets talesperson Bävern (mitten, längst ned).

Vilka åtgärder anser ni är nödvändiga för att det inte ska hända igen?

– Vi behöver sätta upp en massa kameror överallt runt Potatisen. Man kan sätta upp dem i en cirkel runt den med start någon kilometer bort.

Ni har valt att ta på er att ta bort Katrineholm. Vad säger ni om Borås efter det här?

– Borås är skit, men vi måste prioritera. Man kan inte få allt samtidigt.

Potatisen är viktig för er. Vad beror det på?

– Vi anser att den ska helgonförklaras. Det är viktigt för samhällets välmående i största allmänhet att man har en plats att söka sig till för att få kraft. För oss är det Mjölbypotatisen.

undefined
Potatisen i Potatisrondellen har fått påhälsning av Elsborgs supportrar.

Vem bär då ansvaret för att ta bort klistermärkena? Vi ringde Mjölby kommun.

– Jaså, jag kände inte till att det var klistermärken på potatisen, säger Andreas Jerrevång, produktionsansvarig på Trafik och gator.

Är det ni som ansvarar för att ta bort klistermärkena?

– Ja, det stämmer. Det är vår potatis och vi har hand om skötseln av den. Jag bor i Linköping och åker av första avfarten så jag har inte upptäckt det själv.

undefined
Andreas Jerrevång från Mjölby kommun höll sitt ord. Redan på onsdagseftermiddagen var klistermärkena borta.

Vad tycker du om att det sitter klistermärken på Potatisen?

– Den är ju känd i Sverige och det är tråkigt att man förstör. Vi för en ständig kamp mot klotter och klistermärken som sitter överallt.

När kan klistermärkena vara borta?

– De ska vara borta innan vi går hem idag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa