"En uppvisning i kommunalt samarbete", sammanfattade moderatorn, Correns Christer Kustvik, när debatten efter en dryg timme var över utanför gallerian. De åtta partierna, varav fem samarbetar i majoritet, hade fått frågor om hur de vill ha sitt Mjölby.
Debatten startade med att majoritetsledaren Cecilia Burenby (S) fick berätta vad hon är mest nöjd med i kommunen och lyfte öppnandet av en ny träffpunkt för äldre. Oppositionsledaren Lars-Åke Pettersson (M) fick å sin sida frågan vad som saknas och tog upp otillräckliga åtgärder för att lyfta skolresultaten.
Både skolan och tryggheten hade egna avdelningar i debatten. Ingen av de båda frågorna visade stora skillnader. Flera lyfte mer elevhälsa och fler vuxna i skolan för att stödja svaga elever. KD:s Bengt-Olof Idmyr ville ha in fler mentorer från olika yrkesgrupper. Han menade också att den fysiska miljön är viktig.
– Ett projekt mellan fritidsgårdarna och skolan har inletts i Skänninge och Mantorp, berättade Tobias Josefsson (L).
Vänsterpartiets Kristina Eriksson menade att resultaten blivit bättre.
– Jag är inte för betyg i låga åldrar. Bättre då att stimulera elevernas drömmar och mål, tyckte hon.
När man kom in på trygghet och åtgärder mot kriminalitet, var det övervakningskameror och mer samarbete polis–skola–social som dominerade debattinläggen.
– Medborgarenkäten visar att 30 procent av Mjölbyborna känner oro att gå ut på stan, sa Andreas Östensson (SD) och ville ha kommunala ordningsvakter och fler kameror.
Birgitta Gunnarsson (C) sa att kamerorna på Resecentrum har bidragit till att lösa brott och ville ha sådana även i Skänninge och Mantorp.
– Det är på stationerna som det behövs bäst, menade hon.
KD vill utveckla samarbetet med civilsamhället och föreningslivet för att skapa trygghet, och fick stöd av Kristina Post (MP):
– Vänskap är den bästa integrationen, tyckte hon.
Moderaternas Lars-Åke Pettersson (M) tycker att Mjölby är en förhållandevis trygg plats.
– Jag har frågat gymnasieelever och även om många inte gärna går ut sent på kvällen ensamma så känner sig de flesta trygga i Mjölby, sa han och pekade på riskerna med hårda gruppindelningar i samhället.
– Om grupper står långt ifrån varandra, kanske rent av inte förstår varandra, då har vi en uppgift med integration, menade han.
Debattledaren tog upp den aktuella frågan med felbedömda särskolebarn. Politikerna beklagade en efter en det inträffade, och menade att det absolut inte får hända igen.
– Jag blev jätteledsen och besviken, sa Cecilia Burenby (S) och fick medhåll av flera som betonade att verksamheten inte bär skulden för gjorda fel.
Ämnet klimat och miljö fick Miljöpartiets Kristina Post att prata om kommunens alldeles nya "Vision 2045".
– Den genomsyras väldigt mycket av hållbarhetsfrågor, och det är vår viktigaste fråga. Kommunens energi- och klimatplan behöver vi jobba vidare med, sa hon.
Andra debattörer listade åtgärder: solceller på kommunala tak, vätgas i den kommunala fordonsflottan, elstolpar och fler cykelbanor.
Ett 70-tal personer lyssnade på debatten, varav ganska många hade kläder med partilogga på. I mer civil klädsel hittade vi Jenny Roos och hennes mormor Astrid. De tyckte att det är svårt att se några tydliga partilinjer.
– Jag skulle vilja ha fler konkreta förslag, till exempel om miljö, men även om trygghet, tyckte Jenny Roos.
Mormor Astrid tycker att det är svårare och svarare för varje val att välja parti.