Vägen mot jobb via ridskolan

Med rutiner, arbete och sammanhang vill Mjölby ridskola ge långtidsarbetslösa en chans att komma tillbaka. "Hästar har en lugnande effekt", säger Vera Frankova, verksamhetsansvarig.

Jobbar hårt. Timvikarien Caroline packar halm.

Jobbar hårt. Timvikarien Caroline packar halm.

Foto:

MJÖLBY2016-02-09 05:00

Det är nätverksträff på ridskolan i Mjölby. Ett tiotal personer från olika myndigheter är inbjudna för få veta mer om ridskolan i allmänhet och det nystartade projektet Hestia i synnerhet. Efter en rundvandring i stallet slår sig gruppen ner i sofforna i cafeterian och börjar genast diskuterar möjliga kandidater. Redan i veckan kommer den första och hälsar på.

Christian Nyenger, samordnare i Region Östergötland, berättar om vilka projktet vill nå:

– Det vänder sig till personer som inte har något arbete och kanske aldrig har haft ett.

Många är dessutom sjuka och har kanske både fysiska och psykiska diagnoser.

– Vi behöver hjälpas åt för att de här personerna ska komma hemifrån, få rutiner och ett sammanhang. Det är viktiga saker för att ta ett steg mot arbetsmarknaden, säger Christian Nyenger.

Ridskolan i Mjölby har alltid tagit emot personer som vill arbetsträna, praktisera eller rehabiliteras, i mån av tid. Skillnaden nu är att man förbinder sig att göra det genom ett avtal. Som mest åtta personer ska tas emot under året och sättas i lagom mycket arbete. Mellan 8.30 och 13.30 varje vardag.

Vera Frankova, verksamhetsansvarig, förklarar varför stallet är en bra plats för den som av olika skäl har hamnat utanför arbetsmarknaden.

– Hästar och djur överhuvudtaget har en lugnande effekt. Du kan inte stressa runt en häst. En människa som har svårt med koncentrationen får hjälp att koncentrera sig av en häst, säger hon.

En av deltagarna i nätverket är Lillemor Lennartsson, som är handläggare på Försäkringskassan. Hon är positivt inställd till det nystartade projektet.

– Det här är absolut en bra verksamhet för den målgruppen som vi ska stödja. Även att det är på ridskolan behöver man inte vara intresserad av hästar, det finns en rad olika aktiviteter man kan ägna sig åt, säger hon.

Som till exempel att laga mat eller sköta om hagar och byggnader.

När vi går ut i stallet igen ansluter sig Veras tvåårige hund Sharik av rasen chodsky pes. Han är så gott som uppvuxen i stallet. Som det yrväder han är rusar han in och pinkar på en halmbal som är på väg att packas upp.

– Nej, vrålar matte och börjar jaga runt en lycklig Sharik.

I villervallan rycker han åt sig en vante innan han fortsätter sin lekfulla runda genom stallet.

– Han kommer på köpet, förklarar Vera med en kärleksfull suck.

Om Hestia

Varje deltagare är 12 veckor på Mjölby ridskola.

Max åtta deltagare.

Är ett första steg för personer utanför arbetsmarknaden att komma tillbaka i jobb.

Är en av fem lågtröskelverksamheter som ordnas i Samordningsförbundet Västra Östergötlands regi. Två andra finns i Motala (estetisk och natur/trädgård), gröna projektet i Boxholm och MAT i Ödeshög.

Delaktiga är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Östergötland samt kommunerna Mjölby, Motala, Vadstena, Boxholm och Ödeshög.

Ridskolans avtal är värt 500 000 kronor under ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!