I måndags hade nämnden att ta ställning till frågan om de fyra befintliga grundskolorna i tätorten ska byggas ut, eller om det är bättre att satsa på en helt ny femte skola.
Kommunens utbildningsförvaltning ihop med fastighetskontoret har tagit fram ett förslag där man kokat ner den stora konsultrapporten till två konkreta förslag, med eller utan en femte skola. Från att ha varit en mängd olika varianter av utbyggnadsmöjligheter på respektive skola fick man fram två alternativ.
Läs mer: Mjölby kan behöva en femte grundskola.
Man förordar där en successiv utbyggnad av de fyra befintliga skolorna med följande argument:
En ny skola skulle ändå kräva ombyggnad av de befintliga.
En ny skola skulle innebära överkapacitet.
En ny skola kräver stora investeringar på kort tid. Att bygga om blir också dyrt men kan spridas ut på fler år.
Och det handlar om mycket pengar, 270–380 miljoner kronor, beroende på alternativ.
Socialdemokraternas och Centerns representanter i nämnden valde att gå på förslaget, alltså att investera i de gamla skolorna. Men oppositionspartierna M och L och även SD:s representant menar att frågan utretts otillräckligt.
– Vi menar att man borde ha tagit med gymnasie- och vuxenutbildningen i utredningen och att rektorernas och pedagogernas synpunkter när det gäller framtida pedagogik och metodik skulle ges mer plats i analysen, säger Tobias Josefsson, ledamot (L) i utbildningsnämnden.
Miljöpartiets representant i nämnden, Kristina Post, valde att gå på oppositionens förslag att föreslå en återremittering av ärendet. Det ledde till att majoriteten förlorade voteringen.
– Jag är inte emot majoritetens förslag men jag tyckte att oppositionen hade relevanta synpunkter på att det pedagogiska perspektivet ska vägas in, säger hon.
Hon håller med om att utredningen är otillräcklig med tanke på investeringens storlek.
Men så här i efterhand tycker hon att det hade varit bättre om hon i stället begärt ajournering av mötet så att majoriteten hade kunnat överväga oppositionens invändningar i lugn och ro.
Om kommunstyrelsen beslutar att återremittera ärendet kommer troligen utbildningsförvaltningen att få komplettera sin utredning. Tobias Josefsson menar att om man tar med gymnasieskolan i utredningen kan man skapa en bättre helhetsbild av det framtida behovet.
– En lösning kan vara att bygga en ny gymnasieskola och göra om Kungshöga till grundskola, menar han och tycker att man ska börja med att ställa upp en målbild.
Att återremissen kommer att ytterligare försena beslutet manar han att man får ta.
– I stället för "fort men fel" prioriterar vi att se till att rätt sak görs på rätt sätt, menar Tobias Josefsson (L).